promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Példátlan dolgot tett a brit királyi palota a szeptember 11-i terrortámadások után, többszáz éves hagyományt törtek meg

Példátlan dolgot tett a brit királyi palota a szeptember 11-i terrortámadások után, többszáz éves hagyományt törtek meg

Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc

II. Erzsébet soha semmilyen szabályt nem szegett meg, ez az egyet kivéve.

II. ERZSÉBET GESZTUSA A SZEPTEMBER 11-I TERRORTÁMADÁSOK UTÁN

II. Erzsébet királynő, aki 2022-ben hunyt el, nemcsak Nagy-Britanniában, hanem világszerte mély nyomot hagyott maga után. Uralkodása alatt számos gesztust tett, amelyek örökre megmaradnak az emberek emlékezetében. Az egyik ilyen különleges pillanat 2001. szeptember 13-án történt, amikor a Buckingham-palotában, az őrségváltáskor, 200 éves tradíciót megszakítva, a királynő utasítására az amerikai himnuszt, a "The Star-Spangled Banner"-t játszotta a zenekar. Ezzel a gesztussal kifejezte együttérzését és támogatását az amerikai nép felé a szeptember 11-i terrortámadások után.

HATÁSA AZ AMERIKAIKRA

Ez a szimbolikus cselekedet nagy hatást gyakorolt azokra, akik akkoriban Nagy-Britanniában tartózkodtak, különösen az amerikaiakra, akik messze a hazájuktól éltek át egy ilyen tragédiát. A Buckingham-palota előtt több mint 3000 ember gyűlt össze, sokan amerikai zászlókat lengetve és könnyeket törölve a meghatódottságtól. Az eseményen jelen volt az Egyesült Államok brit nagykövete, William Farish is, aki mélyen megindult a királynő gesztusán.

DALRA FAKAD A KIRÁLYNŐ

II. Erzsébet uralkodása során mindig kiemelt figyelmet fordított a nemzetközi kapcsolatok ápolására, és gyakran kifejezte szolidaritását más nemzetekkel kritikus időszakokban. A szeptember 11-i események után nemcsak az amerikai himnusz lejátszása volt jelentős, hanem az is, hogy szeptember 14-én emlékistentiszteletet tartottak a St. Paul's katedrálisban, ahol szintén felcsendült az amerikai himnusz, amelyet a királynő maga is énekelt. Ezzel a tettével tovább erősítette az Egyesült Államokkal való különleges kapcsolatot, amelyet a két nemzet azóta is ápol.

Az amerikai himnusz templomi orgonán:

Az ilyen történelmi pillanatok emlékeztetnek bennünket arra, hogy II. Erzsébet királynő nemcsak a brit nép, hanem az egész világ szívébe belopta magát, és méltán marad emlékezetes személyiség a történelem lapjain. Az uralkodónő gesztusai bizonyítják, hogy a királynő nemcsak a saját nemzetének, hanem az egész világnak a királynője volt.

forrás: Newsweek