promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ezt a magyar szót csak külföldön használják, le fog taglózni

Ezt a magyar szót csak külföldön használják, le fog taglózni

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions

Világhíres magyar szó, amelyet a mai napig ismer és használ a külföld egy találmány révén.

Még George Orwell regényeiben is sokszor feltűnik.

Rengeteg magyar találmány született az évszázadok alatt, ezekből azonban csak nagyon kevés mondhatja el magáról, hogy bizony külföldön is kötődik a neve Magyarországhoz ezer szállal, még a megnevezésén át is. Pedig bizony meglepetések érhetnek minket, ha felütünk egy angol szótárt, netán megnézzük, hogy Argentínában milyen szót használnak egyes nagyon is hétköznapi dolgokra.

Érdekesség tehát, hogy a golyóstoll feltalálójának a neve olybá nemzetközi lett, hogy a találmányát nagyon sok országban, külföldön az ő nevével illetik, ez lett az a szó, ami a hivatalos megnevezése lett a tárgynak. Ha valaki angol nyelven olvas George Orwellt, fel fog neki tűnni, hogy milyen sokszor használja ő is ezt a szót, a birot.

A biro.

Érdekesség, hogy angolban a biro és a biro pen használatos a golyóstollra, míg Olaszországban és Franciaországban csak szimplán biro névvel illetik. Argentínában birome a kifejezés rá. A megalkotója pedig a magyar feltaláló, Bíró László József, aki a leírások szerint a golyóstoll első változatát még Budapesten alkotta meg az 1930-as években.

Ő maga pedig töltőtoll néven jelentette be a találmányát a Magyar Királyi szabadalmi Bíróságnak még 1938 áprilisában, majd novemberében már hosszabb és leíróbb néven szerepel a találmánya, ekkor úgy hívják, úgy jelentette be szabadalma továbbfejlesztését, mint "pépes halmazállapotú tinta és hozzá tartozó töltő-toll".

Később majd a végső változatot Argentínban fejezi be a magyar feltaláló, akinek neve örökre beíródott még számtalan nyelvbe is tehát ezzel, a hétköznapjainkat megkönnyítő nagyszerű találmánnyal.

A találmány rövid időn belül nagyon híres lett, már életében meghozta a világhírt a feltalálónak, szeptember 29-e pedig, Bíró László József születésének napja Argentínában egy nagyon komoly ünnepnap, hiszen a feltalálók napja lett, így minden évben megemlékeznek róla.

Találmányát sok helyen Argentínához is kötik, amikor országonként mutatják be a találmányokat:

(Forrás: Mazsike, Wikipedia)