promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy szédületes magyar szó, amely meghódította a világot, az USA-tól kezdve Japánig százmilliók értik
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Százmilliók ismerik világszerte, az egyik leghíresebb szó a Földkerekségen, ami a magyarból jön.

Rendre feltűnnek az interneten olyan listák, amelyek arról tudósítanak minket, hogy milyen angol vagy más külföldi nyelvből kölcsönöztünk szavakat, milyen kifejezések jelentek meg a magyarban más nyelvekből. Aztán vannak rövidebb listák is, amelyeken például azok a szavak vannak feltüntetve, amelyeket a magyarból, Magyarországról vett át a külföld. Persze utóbbiak sora sokkal kisebb, ennek ellenére igazán ikonikus, és mindennap használatban sokszor előforduló kifejezéseink vannak más nyelvekben is.

Azt tudjátok például, hogy a kocsi szó, vagyis a coach kifejezés az angolban egy pici magyar település nevéből származik, amelynek igazán megindító és magával ragadó története van? Kezdetben lóvontatású szekerekre használták, majd ez terjedt át a négykerekű csodajárművekre is. Olaszul például úgy van, hogy cocchio, spanyolul pedig coche.

De milyen nagyon híres magyar szó terjedt még el külföldön?

A golyóstoll neve az angolban például sokszor biro a ballpoint pen mellett. A golyóstoll egyike a világ egyik leghasznosabb találmányainak, a toll vége egy körülbelül milliméteres gömbből áll, amely rézből, acélból vagy volfrám-karbidból készül. Bíró László feltaláló több mint 20 találmányt jegyzett, ezek közül a legismertebb a mai napig a golyóstoll, amelyet ő tökéletesített, pedig korábban több kísérlet is volt már a megvalósításához. Bíró amúgy újságíróként és festőként is dolgozott, felismerte, hogy az újságnyomásoknál használt tinta sokkal hamarabb szárad meg, ezért ezt tette a tollakba, a kis gömb pedig a nagyobb sűrűségű tinta jobb elosztásában segített a papíron.

Bíró találmányát később sok ország átvette, például az angol kormány, mivel a repülőgépeken is nagyon könnyen lehetett használni, nem folyt el a tinta.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás