promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar szó hódította meg a világot, a férfiak egyik legtöbbet használt kifejezéséről van szó - és mindez egy magyar település nevéből jön
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy világhódító szó eredete.​

A férfiak egyik kedvenc szava, amely a mindennapokban többször is elhangzik, valószínűleg a gépjármű az autó, vagy inkább a kocsi. Kevesen tudják azonban, hogy ez a magyar szó igazi világhódításba kezdett, és más nyelvekben is megtalálható.

A kocsi szót kezdetben a lóvontatású járművekre használták, majd a négykerekű csodaszerkentyűk elterjedése után a gépjárművekre is elterjedt.

Egyike azon magyar szavaknak, amelyeket más nyelvek is átvettek. Az olaszban például a cocchio alakban, a lengyelben kocz, a svédben kusk, a szlovénben kocíja, míg a spanyolban például coche formában honosodott meg.

És hogy még is honnan ered a kocsi szavunk?

A hagyomány egy kicsi, Komárom-Esztergom megyei településhez, Kocshoz kapcsolja, méghozzá a 15. századra teszik a keletkezését, hiszen az itt készített kocsi szekér nevéből jöhet.

Sőt, még egy másodlagos jelentés is kapcsolódik hozzá, mivel az angolban is meghonosodott, a labdarúgásban az edzőt is a fogathajtóról nevezték el, így lett a titulus neve coach.

Kocson pedig ápolják a hagyományt, hiszen 1998 óta kocsitoló versenyeket rendeznek. A településen működik egy múzeum is, amely a kocsi kocsiszekérnek állít emléket, a kiállítóterekben a kocsiszekér készítéseinek fázisait is megismerhetjük

(via HVG)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás