promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nyom nélkül eltűnt egy férfi, akinek az utolsó mondataitól a mai napig retteg a világ
Borítókép:  Wikimedia Commons/Federal Bureau of Investigation
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez a világ egyik legnagyobb rejtélye, még mindig senki sem tudja, hová tűnt D.B. Cooper, ahogyan az is megmagyarázhatatlan talány, valójában ki volt ő. 

A történethez egészen 1971. november 24-ig kell visszaugranunk az időben, amikor is egy Daniel Cooper nevű férfi jegyet vásárolt a Northwest Airlines 305-ös járatára, az oregoni Portlandből a washingtoni Seattle-be. Cooper a leírás szerint a 40-es évei közepén járt, üzleti öltönyt, felöltőt, barna cipőt, fehér inget és fekete nyakkendőt viselt. Egy aktatáskát és egy barna papírtáskát is vitt magával.
 
A járat felszállása előtt a férfi bourbont és szódát rendelt az egyik légiutas-kísérőtől, miután azonban a gép felszállt, Cooper átadott a légiutas-kísérőnek egy cetlit. A nő először csak betette a zsebébe anélkül, hogy ránézett volna, ám Cooper azt mondta neki: 
 
"Kisasszony, jobb, ha megnézi azt a cetlit. Bomba van nálam." 
 
Cooper ezután elmondta neki, hogy a bomba az aktatáskájában van, és megkérte, hogy üljön mellé. Kinyitotta az aktatáskát, és felfedte annak tartalmát: piros színű pálcikák voltak benne, melyeket egy sor vezeték vett körül. Cooper ekkor közölte a légiutas-kísérővel, hogy írja le mindazt, amit mond, majd az üzenetet adja át egyenesen a kapitánynak. A feljegyzésen a következő szöveg állt:
 
"Délután 5-ig 200 ezer dollárt akarok, kizárólag 20 dolláros bankjegyekben, kizárólag készpénzben, egy hátizsákba téve. Két hátsó és két első ejtőernyőt is akarok. Amikor leszállunk, kérek egy üzemanyag-szállító kocsit, ami készen áll a tankolásra. Semmi tréfa, különben megteszem."
 
 
Az FBI beszámolója szerint ügynökei eleget tettek a követelésnek és több Seattle környéki bankból gyűjtötték össze a pénzt, miközben a seattle-i rendőrség egy helyi ejtőernyős iskolából beszerezte az ejtőernyőket. Amikor Cooper nyugtázta, hogy teljesítették követeléseit, az utasoknak és a személyzet egy részének megengedte, hogy elhagyják a repülőgépet. 
 
A gépen maradt személyzetnek pedig utasításba adta, hogy tankolják fel a gépet, és vegyék az irányt Mexikóváros felé, kikötve, hogy 10 ezer láb magasság alatt kell maradniuk. A repülés során aztán Cooper felvett egy sötét napszemüveget – mely alapján elkészült a hivatalos fantomkép, a fotó pedig mára nem csupán az ügyet ismerő személyek, de az egész világ számára ismertté vált. 
 
Nem sokkal este 8 óra után, valahol Seattle és a nevadai Reno között Cooper hirtelen kiugrott a gép hátsó ajtaján, két ejtőernyővel és a pénzzel. Soha többé nem látták. Az FBI szerint a kiterjedt hajtóvadászat és a több mint 45 évig tartó keresés ellenére sem sikerült kideríteni a rejtélyes férfi személyazonosságát. Az esetet a mai napig az FBI, sőt az Egyesült Államok történetének egyik legnagyobb lezáratlan ügyeként tartják számon.
 
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás