promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Felismered Bangó Margitot fiatalon? Ilyen csodaszép és természetes jelenség volt, már akkor felfigyeltek a tehetségére

Felismered Bangó Margitot fiatalon? Ilyen csodaszép és természetes jelenség volt, már akkor felfigyeltek a tehetségére

Borítókép:  TV2
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions

Magyarországon egybeforrt a neve a tradicionális cigányzenével, már fiatalon megcsillogtatta tehetségét.

Bangó Margit Kossuth-díjas művésznő évtizedek óta a pályán van, és már egészen fiatalon megismerkedett a színpaddal, ennél korábban csak a zene világa ragadta magával. Muzsikuscsaládból származik, így nem is lehetett kérdéses, hogy a fiatal lány is rálép a világot jelentő deszkákra.

Erre már 1967-ben sor került, amikor még mindössze 17 éves volt. A Magyar Rádió tehetségkutató műsorában tűnt fel, ahol milliókat varázsolt el gyönyörű hangjával. Ezt követően egyre több felkérést kapott, egyebek között a Magyar Televízió részéről is, ahol Horváth Pista népdalénekessel közös műsorban szerepelt a képernyőkön.

„Hirtelen valósággá vált minden, mint egy mesében. Személyesen találkozott azokkal a zenészemberekkel kiket addig csak a rádióban hallhatott, saját szemével láthatta hol és hogyan készülnek azok a műsorok, amiket otthon családi körben hallgattak”

– szerepel a művésznő honlapján, aki így emlékezett vissza a kezdetekre:

„Egy hang nem jött ki a torkomon. Csak álltam szótlanul és pityeregtem. Körülöttem a sok híres muzsikus, én azonnal haza akartam szaladni”

– mondta, ám végül énekelni kezdett, és azóta sem hagyta abba.

Bangó Margit azóta kipróbálta magát a színházban, a filmvásznon, számtalan szólóalbuma jelent meg, a 100 tagú cigányzenekar szólistájaként is dolgozott. Különleges orgánuma és stílusa védjegyévé vált, a magyar zenei palettán pedig örökre nyomot hagyott. Tehetségét 1999-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjével, 2010-ben pedig Kossuth-díjjal ismerték el.

„ A magyar nóta vagy a cigánydalok műfaja nehéz műfaj. Akik értenek hozzá, tudják. De nem elég jól énekelni, át kell tudni adni a sok száz éves nótákban benne rejlő érzéseket, vidámságot és szomorúságot, a közönségnek. Vannak dalok, amelyek évszázadok alatt formálódtak és formálódnak a mai napig olyanná, hogy mindenki bánatát, vagy örömét kifejezzék. Ezt kell hitelesen elénekelni az embereknek, legyen szó lemezfelvételről, vagy koncertről”

– vélekedett korábban a művésznő.