promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
969 éve írták le az első magyar mondatot, ki nem találnád, hogy mi volt az
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyon régről van az első olyan emlékünk, amelyben már magyar szavakat olvashatunk.

Rengeteg elvarratlan szál van a magyar történelemmel kapcsolatban, a legizgalmasabb kérdések pedig ott vannak, ahol minden elkezdődött, ahol eleink népként kezdtek el magukra hivatkozni. A honfoglalás vagy az azt megelőző időszak is számtalan kérdést felvet a kutatókban. Igazából azt sem tudjuk pontosan, hogy mikor történt a honfoglalás, pontosan nem, és a 895-ös évszám is igazából közmegegyezésen alapul.

Ha még kérdéseket feszegetünk, érdekes lehet az is, hogy jöttek be őseink a Kárpát-medencébe, és hogy jöttek, pontosan hányan is lehettek, amikor beléptek abba a zárt földrajzi egységbe, ahol később megalapították a Magyar Királyságot.

A szakértők korábban több lehetséges számot is ajánlottak, az eltérő nézőpontok között pedig igen nagy a differencia.

Rengeteg kérdés adódik azzal kapcsolatban is, hogy vajon hogy nézhettek ki őseink. Rekonstrukciók folyamatosan érkeznek, amelyek által közelebb kerülünk a múltunkhoz. Érdekesség, hogy Szent István királyunkról fent maradt egy ábrázolás, ez az egyetlen hiteles ábrázolás az államalapítóról, amelyet a koronázási paláston találtak meg a kutatók.

Az ábrázolás pedig nagyban eltér attól, amit a magyar pénzen, a 10 ezer forintoson láthatunk.

Ám érdekes kérdés a magyar nyelv is.

Hogy beszéltek vajon eleink?

Az első, ismert, magyar nyelvű vers a segítségünkre siethet ebben. Az Ómagyar Mária-siralom a 13. századból származó első magyar nyelvű vers, amelyet sok helyen meghallgathatunk felolvasva is, így pedig próbára tudjuk tenni azt, hogy mennyire ismerjük fel a magyar szavakat. És hogy ezek a szavak mekkora változáson mentek át az évszázadok alatt.

De vajon melyik lehetett az első magyar szó, amit írásban találtunk?

A NYEST is arról ír, hogy az első magyar szavaknak részben a Balatonhoz is köze van, hiszen azokat az 1055-ös Tihanyi alapítólevélben olvashatjuk, sőt, az első összefüggő magyar mondattöredék is itt található, amit ismerünk. Ez egy helységnév, hiszen ezeket nem tudták latinra fordítani.

A mondat pedig így hangzik, és valószínűleg nagyon sokan ismerik is, csak nem tudják azt, hogy ez az első:

"feheruuaru rea meneh hodu utu rea"

Vagyis: 

"Fehérvárra menő hadíútra" 
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás