promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
800 éve így beszélhettek a magyarok? Ezek voltak az első magyar szavak az első magyar nyelvű versben - ezekre gondoltál volna?
Borítókép:  Profimedia/illusztrácia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az Ómagyar Mária-siralom a 13. században keletkezet, az első magyar nyelvű vers.

Az idei, a 20. Győri Könyvszalon keretében november 20-án mutatkozik be Mező Tibor, az Ómagyar Mária-siralom szövegkönyve c. kötetével. A szerző pedig nem kevesebbre vállalkozik, minthogy elemzi az Ómagyar Mária-siralom versritmusát.

A kötetben egyúttal összefoglalja az elmúlt 100 év legfontosabb nyelvészeti eredményeit is, amelyek a szöveggel történtek a felfedezése óta.

Az Ómagyar Mária-siralom, a 13. századból származó első magyar nyelvű vers 21. századi szépirodalmi megfogalmazásban sem könnyű olvasmány, sokan pedig összetévesztik a Halotti beszéddel is, amely a legkorábbi, latin betűs, teljesen magyar nyelvű szövegemlékünk. Mező Tibor kötete azt célozza, hogy ez megváltozzon, minél többen érdeklődjenek a nemzeti ereklyénk iránt, írjanak róla minél többet felfedezésének 100 éves évfordulója alkalmából.

Íme felolvasva a vers:

„A vers ritmussal rendelkezik, csakúgy, mint a zene, de az Ómagyar Mária-siralomban a metrumot eddig még senki nem tudta találóan elemezni. Új felfedezés, hogy minden versszaka önálló ritmikai egység, azaz más lesz a ritmus versszakpáronként. Az erről szóló – a tudományos megfigyelések és költői tapasztalatok alapján íródott – 140 oldalas szakkönyvet az osztrák Novum Publishing Kiadó gondozza”

- avat be titkaiba bennünket a szerző.

Az Ómagyar Mária-siralom centenáriumát 2023-ban majd izgalmas üennpségsorozattal igyekeznek megünnepelni. Vásáry Tamás karmester közreműködésével az újólag komponált zenét is elő szeretnék majd adni. A részletekről az omscentenarium.hu oldalra kattintva olvashattok.

A vidék legjelentősebb könyves rendezvényén, a Győri Könyvszalon keretében Mező Tibor könyvét november 20-án 14 órától mutatják be a Győri Nemzeti Színház Nagytermében. Az Ómagyar Mária-siralom szövegkönyvének ismertetése rendhagyó könyvbemutató, mert biblioterápia keretében is bemutatják Vásáry Tamás, Mező-Vinnai Zita, valamint a Győri Nemzeti Színház tagjainak közreműködésével.

A biblioterápia keretében a szereplők a felolvasott részekhez hozzáfűzik majd saját tapasztalataikat, megosztják a bennük felmerülő kérdéseket, gondolatokat is.

A rendezvény ingyenesen látogatható. Azonban az adományozni akaró közönségnek lehetősége nyílik a könyvet megszerezni egy V.I.P. csomag megvásárlása keretében. Ez tartalmazza azt a bevételt, amit a Vásáry Tamás által alapított Gyermekhíd Alapítvány részére ajánlanak fel.

A Gyermekhíd Alapítvány missziója, hogy alapokat nyújtson egy kiegyensúlyozott élethez a család nélkül felnövő gyermekek számára. Gyermekotthonban élő gyerekek és a velük foglalkozó nevelők és önkéntesek számára biztosít több oldalú támogatást, illetve szakmai fejlődési lehetőséget.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás