promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Fény derült Napóleon féltve őrzött titkára, különös meglepetés érheti a világot a pontos méret hallatán
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Napóleon semmilyen szempontból sem volt átlagos, ez most biztosan kiderült.

Minden idők egyik legrettegettebb hadvezéréről, Bonaparte Napóleonról rengeteg történetet hallhatott már, azonban talán a mai napig akadnak olyan titkok vele kapcsolatban amit csak kevesen ismernek.

Napóleon kapcsán a történészek legtöbbször az alacsonysága miatti komplexusait emelték ki, ami sokak szerint közrejátszott azokban a szörnyűségekben amiket elkövetett. Ám ez így nem lehet teljesen helytálló, a hadvezért ugyanis saját kortársai között nem számított kifejezetten kicsinykének.

Sőt egy francia orvos aprólékos posztumusz mérései alapján a 168,6 cm magas Bonaparte még kicsit magasabb is volt az akkori 165 centis átlagnál.

A komplexusa egyes források értelmében egy teljesen más jellegű paraméterei miatt alakulhatott ki. Napóleon egy a mérettel sokat összefüggésbe hozott testrészéről megállapították ugyanis, hogy az aligha érhette el a 4 cm-es hosszt. Azt azonban meg kell hagyni ennek kapcsán, hogy az akkori átlag testmagassághoz képest nem feltétlenül számított aprónak az említett testrész méretem.

Napóleon kapcsán ugyanakkor van egy másik érdekesség is amelyet csak kevesen tudhatnak, mégpedig az, hogy még egészen fiatalkorában még nemcsak gondolataiban volt romantikus, de egy szerelmi történetet még papírra is vetett regény formában. A művet ugyan soha nem adták ki, de keletkezése pillanatában néhányan talán olvasták. A regényhez Napóleon a Joséphine-t megelőző, Eugéine Désirée Claryhoz fűződő kapcsolata ihlette.

A hadvezért erényeit pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy ahhoz, hogy valaki egy regényt papírra vessen meglehetős erős nyelvi készlettel és jártasságokkal kell rendelkeznie. A korzikai születésű Napóleon számára pedig mindez franciául nem is volt magától értetődő, hiszen gyerekként még a korzikai helyi dialektus mellett a genovai nyelvet beszélte. A francia tökéletesítésére pedig csak 9 éves kora után nyílt módja, amikor családjával Párizs közelébe költözött.

Napóleon magas intelligenciájáról azonban nemcsak nyelvi készségei árulkodtak már fiatal korában, hanem az a tény is, hogy ő volt az első korzikai, aki az École Militaire-en végzett 1784-ben. Sőt vélhetően fotografikus memóriája is kellhetett ahhoz, hogy teljesítse az elvárásokat, s később, mindössze 24 évesen a francia hadsereg hadvezérévé válhasson.

Ha még ennél is többet megszeretnél tudni a rettegett hadvezérről akkor mindenképpen nézd meg ezt a videót is alább!

Forrás: Dívány

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás