promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Keanu Reeves örömmel visszatért volna a Mátrix 5-re, de a franchise most a Terminátor és az Alien filmek baljós útjára lépett
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A Warner bejelentette, hogy a negyedik rész óriási bukása ellenére újabb résszel bővül a Mátrix univerzum.

A Mátrix épp a napokban lépett a negyedévszázados korba (ennek kapcsán mi is elmélkedtünk egy sort), az első rész nagy érdeme a technikai újdonságok és az egyszerűségében is összetett megváltástörténete mellett, hogy nagyon jól öregedett - sokkal jobban, mint a még több speciális effektust alkalmazó folytatásai. A Mátrix paradigmaváltó erővel bírt és olyan mélyen beleivódott a popkultúrába, mint korábban a Star Wars vagy a Terminátor. 

Ezt jól megmutatják a bevételek is: az első rész 467 millió dollárnál állt meg, és olyan magasra fokozta az elvárásokat, hogy a második rész négy évvel később már 741 millió dollárig jutott, ami akkoriban a box office listák élbolyát jelentette. A Mátrix: Újratöltve  azonban sokakban keltett csalódást, így a trilógiazáró Mátrix: Forradalmak már csak 427 millió dollárig jutott - ami ugyan nem kevés, de jelezte, hogy talán érdemes pihentetni a franchise-t.

Ez a pihenő aztán 18 évig húzódott. Ha minden igaz, a stúdió évekig könyörgött a Wachowski testvéreknek, hogy készítsenek újabb folytatást, végül Lanának támadt egy olyan ötlete, amit úgy érzett, érdemes vászonra vinni. A Mátrix: Feltámadások azonban óriásit bukott a mozikban, pusztán 157 millió dollárt volt képes összekalapozni (bár az eredményen némiképpen szépít, hogy ezzel egy időben debütált az HBO Max-on is).

A film ráadásul a kritikusokat is megosztotta, a premier időpontjában tanult kollégám is negatívan értékelte Neo és Trinity visszatérését, szemben velem, aki szerint ez az eddig készített legjobb Mátrix folytatás.

Bár a film nyitott befejezést kapott, Keanu Reeves az Empire magazinnak akkor úgy nyilatkozott, hogy ha el is készül az 5. rész, az már egészen biztosan Lana nélkül fog megtörténni, mert a rendező ezzel a filmmel már mindent elmondott a Mátrix világáról, amit szeretett volna, és nem fog többet rendezni. Reeves éppen ezért már akkor sem jósolt nagy esélyeket a Mátrix 5-nek, de azt mondta, hogy ha mégis megvalósulna, ő a legnagyobb örömmel venne részt benne.

A bevételeket látva nem sokan gondolták volna, hogy mégis lesz Mátrix 5, a stúdió azonban most bejelentette, hogy Drew Goddard forgatókönyvíró/rendező olyan ötlettel kereste fel őket, aminek hallatán ismét felcsendült füleikben a csilingelő kassza mennyei hangja. A projektről tulajdonképpen semmit sem lehet tudni, csak hogy az eddigiektől eltérően nem Neo körül forog a történet, így Keanu Reeves legnagyobb bánatára most mégis kimarad - de talán vígasztalja a tudat, hogy már úton van a John Wick 5. része.

Goddard neve bizakodásra ad okot, és nem is lenne példa nélküli, hogy valaki egy legendás sorozathoz évekkel később ír egy olyan történetet, ami képes tiszteletben tartani az örökséget, miközben mégis a maga útját járja - az elmúlt években az egyik legszebb példa volt erre Ryan Coogler Rocky-folytatása, a Creed.

Ugyanakkor könnyen lehet, hogy a Mátrix is olyan franchise-ok sorsára jut, mint amilyennek a Terminátor vagy a Predator/Alien franchise tűnik: pár évente készül valamilyen reboot/sequel/prequel, de a közönséget valójában nem is érdekli már annyira, a kultuszt nem tudják dollármilliókra váltani.

A Terminátornak igazából csak az első két része volt kultikus, a többi folytatás ezért vagy azért, de mindig komoly hiányérzetet keltettek, és az Alien franchise-nál sem sokkal jobb az arány, úgy vitán felül a gyilkos űrlénynél is csak az első két rész lett klasszikus, a folytatások, spin-offok, prequelek megítélése már hullámzó, vagy egyenesen katasztrofális, míg a Ragadozó is csak Schwarzeneggerrel volt az igazi. És legyenek bármilyen érdekesek a Mátrix folytatásai (én például mindegyikben látok értéket, de főleg a legutolsóban), úgy igazán itt is csak az első rész örvend határtalan kultusznak

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás