promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felesége ölhette meg a Ludas Matyi film sztárját? Sokkoló részletek derültek ki színészlegendánk haláláról
Borítókép:  Fortepan / Nemzetes Ferenc
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Soós Imre mindössze 27 éves korában hunyt el rendkívül tragikus körülmények között.

Már talán kevesen emlékezhetnek rá, de a tragikusan fiatalon elhunyt Soós Imre bizony az egyik legnagyobb színésztehetségnek bizonyult hajdanán. Soós a Ludas Matyi címszerepének eljátszásával lett országosan ismert de később a Körhinta című örök klasszikusban is megcsillogtatta egészen kivételes tehetségét.

A színész azonban mindössze 27 évesen örökre itt hagyta ezt a világot, az pedig, hogy öngyilkos lett-e vagy a felesége végzett vele, talán sosem tudjuk már meg.

Soós Imre húszéves korában játszotta el Ludas Matyi szerepét, még 1949-ben, a film pedig egyből országos hírnevet hozott számára. Aztán a főiskola elvégzése után még több fontos szerepet kapott, köztök 1955-ben a Körhinta cím film egyik főszerepét, amire már külföldön is felfigyeltek.

 

Ebben Soós Törőcsik Marival oldalán szerepelt a filmvásznon, az viszont később nagyon bántotta, hogy ő nem utazhatott ki Cannes-ba a film bemutatójára. Törőcsik Mari évtizedekkel később azt nyilatkozta róla, hogy Soós abba betegedett bele, hogy nem arra használták, amire való. Intellektuális szerepeket elvétve kapott és olyan szerepekkel halmozták el, amelyekről ezt monda keserű őszinteséggel a Színház című lap 1954. januári számának:

“Mert én voltam az az előremutató fiatal, kicsit hibás, de fejlődőképes pozitív hős, aki a legtöbb mai témájú filmjeinkben szerepelt (...) Mindegyikben vízparton sétálok (Duna, Balaton) a szerelmemmel. Mindig holdvilágnál. Egyik filmemben sem csókolom szájon a szerelmemet. Háttal vagyunk fotografálva. Összahajló fiatal pár. Mindegyikben sportolok, mégpedig kiválóan. Mindegyikben esztergálok, lakatos munkát véletlenül sem űzök. Mindegyikben megmakacsolom magam, hogy a végén néhány lelki beszélgetés után belássam hibáimat, és fejlődjek egyet! Azt mondták az elvtársak, könnyebb volt Soósnak a Ludas, mert ott parasztot játszhatott, ő paraszt származású, de munkásalakot életre kelteni, azt hogy csinálná? Könnyebb volt persze a Ludas Matyi, mert az élő alak volt, igazi volt. Lassan, de veszedelmesen kialakult az úgynevezett Soós-figura. Egy bárgyú, azért, mert okkal, ok nélkül mutogattam a fogaimat, mosolygó, pozitív hős.”

Soós Imre ezek miatt Inni kezdett, gyógyszereken élt és rengeteget dohányzott, az elkeseredettségét pedig csak fokozta, hogy a szerelme, a színésznő Ferrari Violetta 1956 októberében külföldre szökött. Ezt követően végképp depressziós lett és meg is próbálkozott az öngyilkossággal, de végül ideg-összeroppanással kórházba került, ahol beleszeretett kezelőorvosába, dr. Perjési Hedvigbe akit el is vett feleségül.

Házasságuk azonban nem  hogy megoldotta volna, inkább elmélyítette a színész problémáit és bár a végletekig ragaszkodtak egymáshoz egyre gyakoribb lett közöttük a durva, tettlegességig fajuló veszekedés.

1957. június 20-án végül holtan találták őket a teakonyhájukban. Utolsó, végzetes éjszakájuk körülményei pedig máig tisztázatlanok.

A rendőrök a vizsgálatot viszonylag gyorsan lezárták azzal, hogy a halál oka: kettős öngyilkosság, de a legtöbben már akkor is arra gyanakodtak, hogy beteg elméjű felesége volt az, aki megnyitotta a gázcsapokat, a színészlegenda pedig nem is akart meghalni.

Először a színész öccse, Soós Gábor állította, hogy a tragédiát megelőzően dr. Perjési Hedvig egy levélben ezt írta:

Anyu, ne bántsatok senkit, a gyilkos én vagyok.

Az, hogy mi történt valójában azonban a mai napig rejtély, az elképesztő tehetségű színészt pedig sajnos senki sem fogja többet látni se a színpadon, se a filmvásznon. Megmagyarázhatatlan halála így a magyar filmtörténet egyik legtragikusabb eseményének számít mind a mai napig.

Forrás: Life Magazin / Újságmúzeum

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás