promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
10 milliárd forint értékű festményt akart a kukába dobni egy 92 éves néni, a francia állam persze, hogy lecsapott rá és elkobozta
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Elfeledett remekmű: majdnem kidobták a francia nemzeti kincset.

2014-ben egy 92 éves francia asszony, Berthe Morisot unokahúga, Anne-Marie Descours, takarítás közben egy ismeretlen festményt talált a padláson. A porral borított vászonról nem sokat lehetett kivenni, leszámítva egy szignót: "Renoir". Anne-Marie, aki nem volt művészettörténész, nem tulajdonított nagy jelentőséget a festménynek, és úgy gondolta, kidobja.

Szerencsére, mielőtt ez megtörtént volna, megemlítette a festményt egy barátjának, aki tanácsolta neki, hogy mutassa meg egy szakértőnek. A festményt elvitték Eric Turquin művészettörténészhez, aki meglepő felfedezést tett: a vászon egy igazi Renoir volt, "A tánc a Moulin de la Galette-ben" című, 1876-ban festett remekmű.

A festmény hatalmas értéket képviselt, becsült ára 10 milliárd forintra rúgott. Árverésre bocsátották, azonban amikor  a francia kormány tudomást szerzett az árverésről, akkor berekesztette azt.

A francia kormány azonnal lépéseket tett a mű megőrzése érdekében, és nemzeti kinccsé nyilvánította. Anne-Marie Descours-nak kártalanítást ígértek a festményért cserébe, hogy az Franciaországban maradjon.

A "Tánc a Moulin de la Galette-ben" Renoir egyik leghíresebb műve, amely a párizsi Montmartre bohém művészvilágát ábrázolja. A festmény élénk színeivel, energikus ecsetkezelésével és örömteli hangulatával lenyűgöző pillanatképet ad a 19. századi francia fővárosról.

Anne-Marie Descours örült, hogy a festmény megmaradt Franciaországban, és büszke volt arra, hogy szerepet játszott egy elveszett remekmű felfedezésében. A "Tánc a Moulin de la Galette-ben" ma a párizsi Musée d'Orsay-ban látható, ahol a látogatók gyönyörködhetnek Renoir lenyűgöző művészetében.

Érdekességek:

  • A festményt eredetileg Berthe Morisot, Renoir impresszionista festőtársnője vásárolta.
  • A festményt 1914-ben ellopták, majd 1920-ban visszakerült.
  • A festményt 1951-ben a francia kormány vásárolta meg.
  • A "Tánc a Moulin de la Galette-ben" a világ egyik legdrágább festménye.

Forrás: Just answer

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás