promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elakarták törölni a Föld színéről minden idők leghíresebb festményét, egészen szürreális felvételek láttak napvilágot
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Újabb támadás érte a Mona Lisa című festményt.

Komoly akció zajlott a párizsi Louvre múzeumban vasárnap reggel. Francia klímaaktivisták ugyanis levest öntöttek a világ leghíresebb festményéra, Mona Lisa-ra. A megdöbbentő akcióról természetesen több videofelvétel is született, melyek futótűzként kezdtek el terjedni az interneten.

A közösségi médiában közzétett felvételeken a Riposte Alimentaire nevű csoport két tüntetője látható, amint konzervlevest szórnak a Leonardo da Vinci műalkotását védő üvegre. A páros azt mondta, hogy az akció célja az "egészséges és fenntartható élelmiszerekhez való jog" előmozdítása volt, mint ugyanis azt megjegyezték, a franciák mezőgazdasági rendszere beteg.

Az esetről készült videón látható, amint az eset után a múzeum munkatársai a helyszínre sietek, hogy néhány táblát helyezzenek el a festmény elé. A Mona Lisát, amelyet valamikor 1503 és 1519 között festett Leonardo da Vinci, amikor az olaszországi Firenzében élt, 1804-ben állították fel a Louvre-ban, és az 1950-es évek óta védőüveg mögött tartják, miután egy vandál savval öntve megrongálta.

2005-ben a Louvre bejelentette, hogy páncélüveget is felszereltek a festmény védelmére, amely mint tudjuk a világ egyik leghíresebb műalkotása. A csoport, amelyhez a mostani tüntetők tartoznak, egy francia polgári ellenállási csoportként mutatja be magát, amelynek célja, hogy radikális változást idézzen elő a társadalomban éghajlati és társadalmi szinten.

Egyébként nem ez az első eset, hogy a Mona Lisát éghajlatvédő aktivisták veszik célba. 2022 májusában például valaki szintén megpróbálta megrongálni a festményt úgy, hogy tortát dobott rá. Akkor egy magát idős, kerekesszékes nőnek álcázott férfi követte el a megdöbbentő akciót:

Gondolj a bolygóra!

- ordította, miközben megrpóbálta betörni a védőüveget a műtárgy előtt, de szerencsére nem járt sikerrel.

A Mona Lisa kapcsán egyébként nemrégiben olyan hírek láttak napvilágot, melyek szerint egy friss közvélemény kutatásból kiderült, hogy meglepő módon egyértelműen Leonardo da Vinci Mona Lisa című világhírű festményét tartják a legkiábrándítóbb műalkotásnak az emberek.

Hatalmas csalódás volt élőben a festmény. Mona Lisa arcát és vonásait is alig lehet látni, mert egyszerűen nem tudsz elég közel kerülni a képhez a rengeteg ember miatt. Én az egyik legnagyobb műalkotásnak tartom a képet, de élőben soha többet nem akarom látni az biztos. Ez az élmény egy időre el is vette a kedvem a múzeumba járástól

- mondta a festményről az egyik csalódott turista szavait.

Forrás: Mirror

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás