promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Forronganak a turisták a Mona Lisa miatt, nem akartak hinni a szemüknek, amikor meglátták a festményt
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kiderült, melyik remekművet tartják a legnagyobb csalódásnak az emberek.

Egy friss kutatásban fényt derítettek arra, hogy melyik ikonikus alkotást tartják a legkiábrándítóbbnak az emberek. Az átfogó közvéleménykutatásban pedig talán meglepő módon egyértelműen Leonardo da Vinci Mona Lisa című világhírű festménye került ki győztesen. 

A festményt túlzás nélkül állíthatjuk, hogy nincs olyan ember aki ne ismerné, a Mona Lisát azonban rendszeresen a világ legkiábrándítóbb turistalátványosságaként tartják számon. Ezt egyébként nem maga a mű művészeti értéke miatt van, hiszen a festményt széles körben a reneszánsz művészet csúcsának tekintik, hanem sokkal inkább a mérete miatt.

A Mona Lisa Leonardo da Vinci 1503–1519 között készült leghíresebb festménye, amely a párizsi Louvre-ban van kiállítva, a mérete azonban mindössze 77 x 53 cm nagyságú, ami viszonylag kicsinek számít és rengeteg turistának okoz csalódást amikor élőben megpillantja. Ez pedig annak ellenére így van, hogy a kép „női” arca, azaz maga Mona Lisa gyakorlatilag már a közösségi emlékezet részének tekinthető, másolják, fényképezik, karikatúrákat készítenek róla és ezerszámra sokszorosítják.

A probléma tehát a méretével és a helyzetével van. A kép ugyanis mint mondtuk nagyon kicsi, mégis körülbelül kilencmillióan nézik meg évente a Louvre-ban, következésképpen a szoba, ahol található a festmény, rettenetesen túlzsúfolt. Emberek százai forgolódnak össze-vissza, szelfik készítésével, videózással és miegymással foglalkozva egymás hegyén hátán, ami igazán lélekromboló élmény lehet.

Hatalmas csalódás volt élőben a festmény. Mona Lisa arcát és vonásait is alig lehet látni, mert egyszerűen nem tudsz elég közel kerülni a képhez a rengeteg ember miatt. Én az egyik legnagyobb műalkotásnak tartom a képet, de élőben soha többet nem akarom látni az biztos. Ez az élmény egy időre el is vette a kedvem a múzeumba járástól

- idézte a Daily Mail az egyik csalódott turista szavait.

Én nem is gondoltam volna, hogy az egész ennyire kicsi, nem akartam hinni a szememnek amikor megláttam élőben. Az otthonomban van egy nagyobb méretű replika a festményről és azon sokkal jobban kijönnek Mona Lisa vonásai és bár tudom, hogy da Vinci eredetije az igazi, én mégis szívesebben nézem a saját változatomat a képből

- mondta egy másik látogató.

Íme egy videó is arról, milyen érzés lehet megnézni a világ leghíresebb festményét, ha esetleg még nem tetted meg.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás