promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez volt a legrosszabb év a Földön a tudósok szerint, meglepő az ok
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az 536-os év sötét fejezetet jelent az emberiség történelmében. "A történelem legrosszabb évének" is nevezik, nem ok nélkül.

536: A "Sötétség éve" - Éhínség, pestis és hamu

Egy rejtélyes köd borította be a Földet, pusztító következményekkel.

A köd eredete:

A tudósok máig nem tudják pontosan, mi okozta a ködöt. Több elmélet is létezik, de a legvalószínűbb, hogy egy hatalmas vulkánkitörés volt a felelős. A kitörés óriási mennyiségű hamut és gázt bocsátott a légkörbe, ami elhomályosította a napot, és lehűtötte a Földet.

A köd következményei:

A köd súlyos következményekkel járt. A napfény hiánya pusztító hatással volt a mezőgazdaságra, éhínséghez vezetve. A krónikák beszámolnak arról, hogy a nap vörösen ragyogott, a hold pedig kék színben. A sötétség és a hideg súlyos lelki terhet rótt az emberekre, akik rettegésben és kétségbeesésben éltek.

A "Sötétség éve" hatása:

Az 536-os év pusztítása messze túlmutatott a mezőgazdaságon. A járványok, mint a pestis, elterjedtek, súlyosbítva a helyzetet. A társadalmak megingottak, a gazdaságok összeomlottak, és a birodalmak hanyatlásnak indultak.

Hamu és sötétség:

A vulkáni hamu beborította a Földet, sötétségbe burkolva a tájat. A napsugarak nem tudtak áthatolni a hamufelhőn, ami drasztikusan lecsökkentette a hőmérsékletet. A sötétség és a hideg súlyos következményekkel járt a növényekre és az állatokra is, pusztító éhínséget okozva.

Örökség:

Az 536-os év emlékezete örökre bevésődött az emberiség emlékezetébe. A "Sötétség éve" arra emlékeztet minket, hogy a természet ereje könyörtelen, és a civilizációk törékenyek. Ezen kívül arra is rávilágít, hogy az emberiség képes alkalmazkodni a legnehezebb körülményekhez is.

Források: Big Think

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás