promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ami a történelemkönyvekből kimaradt: Mátyás király, a bor legnagyobb európai rajongója
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ma semmit nem tanítanak erről, pedig a király korabeli történetírója igen fontosnak tartotta.

Mátyás király, vagyis Hunyadi Mátyás egyik legnagyobb királyunk - uralkodását már számtalan szempontból vizsgálták, legendák egész sora köthető hozzá. Mindannyian ismerünk történeteket az igazságos Mátyásról, és a katonai sikerei is meglehetősen jól dokumentáltak - ám Dr. Kölcsei Tamás a rekreator.hu-n egy nagyszerű, nem túl hosszú tanulmányt írt egy olyan aspektusról, ami kevéssé van szem előtt, méghozzá a király idejében fellendülő borkultúráról.

Mátyás király idején markáns változások következtek be az étkezési szokásokban, amelyeket az uralkodó és Beatrix királyné reneszánsz befolyása hozott magával. Antonio Bonfini, a történetíró, elragadtatva írja le, hogy a király társalgás közben is finom mártást evett, mégis kifogástalanul tiszta maradt.

Az udvarban hirtelen véget ért a túlzsúfolt, zsíros dőzsölés és a királyi palota hatalmas borpincéjében összevetették a sokféle bor értékeit, előre vetítve a jövő borversenyeit. A királyi pincében szemlét tartottak, gyertyafény mellett szemügyre véve az italokat, sőt, még az ízüket is "tapasztalta", s mindeközben a borokkal való foglalkozásukra is időt szentelt. A bor, amellett hogy luxus és örömforrás volt az udvarban, gyógyító szerepet is betöltött, így a kolostorokban és kórházakban is mindig szükség volt rá.

Az uralkodás alatt a bor szerves részévé vált az életnek, és a gazdasági fejlődéssel párhuzamosan nőtt a fogyasztása. A borkészítés fejlődése és az új szőlőfajták behozatala által a borok minősége is javult, és a választék is bővült. Mátyás idején Magyarország Európa első szőlőtermelő államainak sorába került, és a vörösborok termelése is elterjedt.

Az uralkodó aktívan támogatta a borkereskedelmet és az exportot, amelynek révén a magyar borok hírneve nemzetközi szinten is terjedt. A borkereskedelemben elősegítette az akadályok eltörlését és a szabadabb kereskedelmet, valamint a hazai piacot is védelmezte. Emellett támogatta a borkivitelt Lengyelországba és az oroszországi árucsere kapcsolatokat.

Mátyás király előszeretettel fogyasztotta is a budai, somlói és Kőszeg környéki borokat, valamint aktívan részt vett a borászat fellendítésében és a borkultúra fejlesztésében. Az uralkodó borszeretete és szakértelme legendákat keltett, amelyek az emlékezetünkben az igazságos király jóságos alakjává váltak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás