promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy bűvös szám, ami már évezredek óta meghatározza történelmünk alakulását, de sok magyar még csak nem is tud róla
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez a szám több dolog miatt is nagyon jelentős a történelmünkben.

Van egy bűvös szám, ami minden magyar számára szerencsés lehet, el is áruljuk hogy miért, de előbb nézzük a történelmi előzményeket.

Mint azt a történelem órákon már megtanultuk, a 19. század utolsó évtizedei fővárosunk Budapest fejlődésének történelmi léptékben is meghatározó időszakát jelentik. Az egyik példa erre a városfejlesztés egyik kiemelkedő alkotása az Andrássy úti tengely kialakítása, de Balázs Mór javaslata nyomán egyre inkább egy földalatti vasút létesítésnek gondolata is foglalkoztatta a Közmunkatanácsot. Nem is csoda, hogy nem sokkal később a földalatti vasútra kidolgozott koncepcióra a Siemens és Halske cég 1894-ben készített is egy tervet, melyet a Közmunkatanács elfogadott azzal a feltétellel, hogy az építés csak akkor kezdhető meg, ha 1896-ra, a millenniumi ünnepségekre elkészül.

Európa első földalatti vasútvonala, azaz a mai 1-es metró 1896 májusára készült el Budapesten, amelyen az átadást követően, 1896. május 8-án az uralkodó is utazott. Az említett dátumban pedig szerepel az a bűvös 96-os szám, ami nagyon sokat jelent nekünk magyarok számára.

De mi ennek az oka?

Több az interneten fellelhető információ szerint is ez a bűvös 96-os szám fontos a magyarság számára. Ennek az indoklása azonban természetesen néha nincs összhangban a történelemórákkal. Az a kijelentés például, hogy Árpád fejedelmet 896-ban koronázták a magyarság első királyává, és ezzel kezdetét vette Magyarország történelme, nem biztos, hogy jeles feleletet érne a töriórán. Az állítólag számunkra mágikus szám tényét hivatott azonban erősíteni az előbbiekben felvázolt budapesti metró is mely tehát 1896-ban épült, az ország millenniumi évfordulóján, illetve azt az információt sem szabad figyelmen kívül hagyunk, hogy Budapesten tilos a 96 métert meghaladó épületek építése, bár a MOL Campus a maga 143 méterével kivételt jelen ebben, valamint a nemzeti himnusz sem haladhatja meg a 96 másodpercet, ha a kívánt tempóban éneklik.

Ezek miatt a dolgok miatt tartják tehát a magyarok szerencseszámának a 96-ost.

Az 1-es metró történetéről az alábbi videóból még ennél is többet megtudhatsz!

Forrás: Wikipédia / Dívány

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás