promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezt biztosan nem tudtad Franz Kafkáról: szívszorító, amire a legendás író képes volt egy ártatlan lélekért
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Franz Kafka legbelül egy csupaszív ember volt.

A legendása Franz Kafka kétségkívül a mai napig megkerülhetetlen alakja a világirodalomnak, s bár életében kevés műve jelent meg, ám azok olyan szinten meghatározó alkotásokká váltak, hogy neve örökké kitörölhetetlen lesz az irodalom legnagyobbjai közül. 

Pályájának külön érdekessége, hogy fő művei mint például Az átváltozás megjelenésükkor nem arattak komolyabb sikert, így Kafka végrendeletében Kafka arra utasította Max Brod barátját és irodalmi hagyatékának kezelőjét, hogy semmisítse meg befejezetlen műveit, valamint A per, A kastély, az Amerika regényeit. Brod azonban nem tette ezt, hanem gondoskodott arról, hogy kiadják a műveket. Kafka írói munkássága ezután a 20. és 21. század íróinak, kritikusainak, művészeinek és filozófusainak széles körére hatott.

Én intenzíven magamba szívtam annak a kornak minden negatív elemét, amelyben éltem.

- áll a mindössze 40 éves korában, 1924-ben elhunyt cseh író művészi hitvallásában.

Kafka kapcsán azonban most egy igen érdekes történet látott napvilágot, melyet Dr. Farkas Levente András osztott meg az íróról a Tiktok-on.

A történet szerint ugyanis a legendás Franz Kafka a halála előtti egy évben, minden nap a berlini Steglitz parkban sétált. Az egyik tavaszi délutánon találkozott egy kislánnyal, aki összetört szívvel zokogott neki mert elvesztett a babáját. Kafka odament hozzá, hogy segítsen neki megkeresni az elveszett játékot, de amikor rájött, hogy valószínűleg nem fogják megtalálni azt mondta a kislánynak, hogy a baba valószínűleg elutazott, de ne aggódjon mert ő postás és a baba biztosan küldött neki egy levelet. 

Így hát megbeszélte a kislánnyal, hogy másnap találkoznak és ő magával hozza a baba levelét. Így is lett, másnap találkoztak és Kafka felolvasta a levelet:

Kérlek, ne gyászolj! Elutaztam mert látni szeretném a világot, de ígérem mindennap írok neked.

- állt az első levélben.

Ezután a világtörténelem egyik legnagyobb írója kizárólag a baba leveleire koncentrált és "kafkai zsenialitással" írta meg a játékbaba üzeneteit és mindennap átadta azokat a kislánynak. Amikor pedig utoljára találkoztak Kafka megajándékozta a kislányt egy új babával, ami nyilvánvalóan nem hasonlított az elveszett játékra de ezt Kafka egy mellékelt üzenettel magyarázta:

Az utazásaim megváltoztattak. 

Amikor a kislány felnőtt és nővé cseperedett talált egy utolsó levelet a baba ruhájába rejtve. Ez állt benne:

Egy nap mindent elveszítesz, amit szeretsz és ha más alakot öltve is, de a szeretet mindig visszatér hozzád

Aláírás: Szeretettel, Franz Kafka

A megható történetet Farkas Levente András eredeti tolmácsolásában is megnézheted az alábbi videóban!

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás