promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rendkívüli kapcsolat van egy ősi magyar város és a brit királyi család között
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ezer szállal kötődik ide a brit királyi család.

A jelenleg betegségével küzdő, és ezért a nyilvánosságtól hátrébb húzódó III. Károly egy meglepő és kevésbé ismert történelmi kapcsolatot ápol Magyarországgal és Erdéllyel, köszönhetően egy különleges ősnek, Rhédey Klaudia grófnénak, aki 1812-ben Erdőszentgyörgyön, egy ma Romániához tartozó erdélyi településen született, és később a brit trónörökösök egyik ősanyjává vált, így közvetlenül kapcsolódik a Windsor-ház történetéhez. 

A településen ma 4500-an laknak, a lakosság több mint 70 százaléka pedig ma is magyar. 

III. Károly király pedig nagyon sokszor hivatkozik is rá, sokszor azt is feleleveníti, hogy hányad részben magyar, sőt, gyakran hivatkoznak is úgy rá a sajtóban, hogy Erdély szerelmese.

Rhédey Klaudia grófnő nem csupán egy történelmi alak, hanem egy olyan személyiség is, aki híd szerepet tölt be a magyar és a brit történelem között. Rhédey klaudia egyetlen fia ugyanis a későbbi brit királyi családba házasodott be.

III. Károly nyilvánosan is többször kifejezte vonzódását Erdélyhez, ami részben családi gyökereinek köszönhető. A király nem csupán szavakban, hanem tettekben is megmutatta ezt az érdeklődést, több birtokot vásárolva a régióban. Ezek a lépések nem csak személyes vonzódását mutatják, hanem a kulturális és történelmi örökség iránti tiszteletet is.

Rhédey Klaudia életútja és öröksége így nem csak a brit királyi család számára fontos, hanem a magyar és erdélyi történelem szempontjából is jelentős. Kevesen tudják, hogy III. Károly koronázásakor bizony megkondult a harang Erdőszentgyörgyön is a református templomban. Ez pedig nem véletlen, hiszen a templom alatti kriptában nyugszik Rhédey Klaudia, aki II. Erzsébet ükanyja volt.

Így néz ki ma a Rhédeyek egykori kastélya:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás