promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy emberként hördült fel az ország, amikor a kéjenc vőlegény magába bolondította a nemzet nagymamáját
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az akkor 79 éves magyar színésznő egy 34 éves férfihez ment feleségül.​

Igazi színész legendánk, a rendkívül tehetséges Prielle Kornélia 15 évesen lépett először színpadra, és aztán 65 éven át töretlenül játszott a színházban.

A színésznő 300 különböző szerepben mintegy 3000-szer lépett fel a színpadon. Ikonikus pályája a magyar színjátszás bölcsőjéből indult és belenyúlt a modern színjátszás fénykorába is, s korának évtizedeken keresztül ünnepelt színésznője és a társadalmi élet meghatározó közszereplője volt.

Prielle Kornélia eleganciáját, báját és szellemességét nem győzték dicsérni a korabeli újságok. A legendás drámaíró Csiky Gergely például kifejezetten neki írta meg a "Nagymama" című művét, a rendkívüli sikert hozó darab pedig a színésznő egész pályájára feltette a koronát, ettől kezdve a köztudatban ő lett a "nemzet nagymamája".

Élete végén azonban igencsak felborzolta a közvéleményt, 1905 nyarán ugyanis az ő botrányától volt hangos a korabeli sajtó: a bálványozott, 79 éves Prielle Kornélia színésznő és a nála 45 évvel fiatalabb 34 éves Rozsnyay Kálmán író ugyanis házasodni készülnek.

Az eljegyzés a korkülönbség miatt óriási port kavart, az újságok, pletykalapok pedig hónapokig cikkeztek az "idős menyecskéről", akinek talán elment a józan esze és a "csélcsap, szélhámos, hozományvadász és perverz vőlegényről", aki magába bolondította a nemzet nagymamáját.

Mindezt pedig csak tetézte a Prielle család reakciója: az eljegyzés hírére azonnali tanácskozást hívtak össze a művésznő lakására a rokonok, hogy eltiltsák egymástól a jegyeseket, valamint előrebocsátották, hogy amennyiben nem sikerülne elfelejteniük egymást, a nagyasszonyt megpróbálják gondnokság alá helyeztetni. 

A nagy port kavaró frigy azonban így is megköttetett, egészen pontosan 1905. december 24-én Budapesten, ám a Rozsnaynál 45 évvel idősebb Prielle Kornélia egy évvel később 1906-ban meghalt, így a házasság csak rövid életűnek bizonyult.

Prielle Kornélia kalandos életéről az alábbi videóban még ennél többet is megtudhatsz!

Forrás: Mr. Foster blog

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás