promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ez a magyar szó megosztja az országot, a helyesírása élénk vitákat gerjeszt
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyon sokszor előjön, és sokan kijavítják egymást. De mi az igazság?

Vannak olyan szavak, amelyeknek a helyesírása vagy éppen az alakváltozata mindig visszatérő problémát okoz, és valóban megosztja az országot, hogyan is kellene helyesen azt használni. Így pedig nagyon sok helyen feljönnek ezek, foglalkoznak vele a bloggerek és a közösségi médiában aktív userek. Már most kapásból fel tudnánk sorolni rengeteget, ám ezek közül talán az egyik leginkább visszatérő dilemmát egy páros hozza.

Az unszimpatikus - antipatikus páros.

De mégis melyik lehet a helyes változat?

Mindkettőt nagyon gyakran lehet hallani, és bizony az egyiket vagy másikat használók sokszor ki is javítják a másikat, hogy az ő szóhasználata a helytelen. A szimpatikus görög-latin eredetű szó, és ennek ellentettje az antipatikus. Az un pedig egy német fosztóképző, így létezhet az unszimpatikus is párhuzamosan az antipatikussal. Sok helyen, fórumokon azt lehet olvasni, hogy az egyiket vagy a másikat az különbözteti meg, hogy az egyik egy emelkedettebb stílusba illeszkedik, míg a másik nem.

Nálunk is német mintára szivárgott be az un- fosztóképzős alak, és csakhamar igen elterjedt lett. Igazából a magyarban az unsympatisch szót latinosítottuk vissza. Használunk még így szavakat, ilyen például az unintelligens szó, amely gyakran előfordul a magyar nyelvben.

Az egyik legjobb, magyar nyelvi/nyelvtani kérdésekkel foglalkozó oldal, a NYEST úgy fogalmaz a kérdésben:

"Nos, ha az a kérdés, hogy melyik a helyes", az unszimpatikus-e, vagy az antipatikus, arra csak a szokásosat mondhatom: mindkettő létezik, mindkettőt használják a magyar anyanyelvi beszélők, más ismérve pedig nincsen a helyességnek"

Mind a két szó idegen szóelemekből jött létre, az egyik görög, míg a másik német-angol szóelemeket használ. Az igazság az tehát, hogy mindkettő alak helyes, és használatban van, a magyar nyelvhasználók a hétköznapokban mindkét formát használják.

(forrás: Helyesírás Blog, NYEST, Napi helyesírási szösszenetek)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás