promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ő lehetett József Attila gyilkosa? Döbbenetes információk láttak napvilágot a költő tragikus haláláról
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

József Attila rejtélyes halála a mai napig nem hagyja nyugodni az embereket.

Legendás költőnk József Attila tragikus halála a mai napig nem hagyja nyugodni az embereket és rengeteg elmélet látott napvilágot ezzel kapcsolatban az utóbbi évtizedekben, melyek közül nem is egy igen érdekes információkkal szolgál.

József Attila halála kapcsán az az információ járja, hogy már estefelé járt, amikor a költő a balatonszárszói vasútállomáson átbújt a sorompó alatt, majd megpróbált átcsúszni a 19 óra 36 perckor továbbinduló 1284. számú tehervonat 15. és 16. kocsijai között.  Ennek a vonatnak az érkezése amúgy nem volt feltüntetve a menetrendben, csak a vasutasok rendelkeztek róla információval. A szerelvény azonban hirtelen elindult, a kocsikat összekötő csavarkapocs pedigsúlyos ütést mért József Attila fejére, koponyáját bezúzta, s emiatt már holtan zuhant a sínek közé.

A költő halála azonban a mai napig komoly kérdéseket vet fel, még úgy is, hogy több mint 80 évvel ezelőtt, 1937 decemberében történt. Egyes vélemények szerint ugyanis a költő öngyilkos lett, ezt azonban sokan vitatják is, így a kérdés a mai napig eldöntetlen.

De mi is történt a József Attila halála után?

A költő halála után túlzás nélkül, szabályos gyűlöletkampány indult azok ellen (főként nőkről van szó), akik nem tartottak ki mellette eléggé és nem segítették minden lehető eszközzel, hogy elkerülje a tragikus véget. Közülük is Kozmutza Flóra, az utolsó nő, akinek József Attila (mindjárt a második találkozásukon) meg iskérte a kezét. a kivándorlást A múzsaként is számon tartott hölgy pedig egyenesen a külföldre költözést fontolgatta a költő halála után, annyira megrémült a bűnbak után kiáltó hangulattól. Ám végül maradt, és feleségül ment Illyés Gyulához, aki még a hetvenes években is kapott olyan névtelen levelet, amelyen az állt újságból kivágott betűkkel:

József Attila gyilkosa.

A Flórának címzett versei közül talán az alábbi Latinovits Zoltán által elszavalt a legismertebb a mai napig:

Ez azonban még nem minden, mások ugyanis nem a nőket, hanem a pszichoanalízist okolták József Attila korai haláláért.

Ők úgy vélték, az analízis során Attila olyan traumákkal szembesült, amelyeknek feldolgozására nem volt képes, ezért a terápia csak rontott az állapotán. Ő maga azonban eképpen vallott erről Vágó Mártának élete utolsó évében:

A nagy verseim sohasem jöttek volna létre, ha az analízisben nem értettem volna meg a gyerekkori dolgok összefüggését a későbbiekkel. Ott oldódtak fel az elfojtott mondanivalók.

József Attila halála kapcsán azonban mindezek ellenére természetesen a mai napig az a legnagyobb kérdés, hogy öngyilkosságot követett el vagy egy véletlen baleset történt. Ám erre a választ talán most már sosem tudjuk meg.

Forrás: Origo

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás