promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egész évben ingyen nézheted streamingen ezeket a filmeket, egyetlen forintot nem kell most fizetned a legnagyobb klasszikusokért sem
Borítókép:  A kép illusztráció. Forrás: Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ha van ilyen streaming-előfizetésed, most nagyon fogsz örülni, mert egész évben ingyen nézheted ezeket a filmeket.

Netflix, HBO Max, Disney+, SkyShowtime, Scream, FILMIO, Apple TV+, Amazon Prime - annyi streamingszolgáltatás érhető már el Magyarországon, hogy nem könnyű választani közülük. Persze vannak, akik előfizetnek a legnagyobb szolgáltatókra, hogy otthon nézzenek meg minden újdonságot és minden régi klasszikust. Nehéz helyzetben vannak mostanában a mozik, hiszen amióta világuralomra tört a streaming, azóta alig akad néhány film, amik valóban kasszát robbantanak a filmszínházakban.

Kiszámoltuk, hogy ha előfizetnénk a Netflixre, az HBO Max-ra, a Disney+-ra, és a SkyShowtime-ra, a havidíjak összesen nem kerülnének annyiba, mintha két alkalommal elmennénk moziba és vennénk magunknak egy közepes popcorn menüt.

Azonban nem csak a külföldi streamingszolgáltatók előfizetőinek száma növekszik, hanem a magyaroké is. A FILMIO, és a kifejezetten a horror és a thriller műfajokban utazó Scream is egyre népszerűbbé válik hazánkban, ráadásul az egyik streamingszolgáltató most egy különleges ajánlattal rukkolt elő, ugyanis kiválasztottak jó néhány igazán klasszikus produkciót, amit egész évben díjmentesen, ingyen nézhetünk.

Ez pedig kiváló alkalom arra, hogy kicsit átböngésszük az adott streamingszolgáltató kínálatát, és ki tudja, talán annyira megtetszik nekünk, hogy egy-egy ingyenesen nézhető film után elő is fizetünk rá.

A magyar animáció története 110 éve, 1914-ben kezdődött, amikor az akkor mindössze 19 éves Kató-Kiszly István grafikus első trükkfilmjét, a mókás című Zsirb Ödönt elkészítette. A sajnos azóta elveszett kisfilm fehér papírból kivágott egyszerű figurák mozgatásából állt, címszereplője a korabeli vásári komédiák ismert kelléke, a zsíros bödön volt.

A rendszeres animációsfilm-gyártás az 1930-as években indult el a Halász János–Kassowitz Félix–Macskássy Gyula trió által alapított budapesti Coloriton reklámfilm-műteremben. Noha a külföldre távozó magyarok szép számban erősítették a nemzetközi animációs szcénát, Macskássy Gyula érdeme, hogy a II. világháború után sem szakadt meg a hazai animációsfilm-gyártás. A '60-70-es évektől egymás után születtek a ma is ismert, nemzetközi fesztiválokon is nagy sikert arató animációs mozifilmek, köztük a János vitéz, a Lúdas Matyi, a Macskafogó és sorozatok is, mint a 100 részes Magyar népmesék, művészi animációk, valamint a külföldi megrendelésre készült sikerfilmek.

Rófusz Ferenc 1980-ban készült A légy című filmje pedig a magyar filmek közül elsőként nyert Oscar-díjat.


A 2000-es évek is bővelkedtek kultikus filmekben és világraszóló sikerekben, példaként ott van M. Tóth Géza 2006-ban Oscar-jelölt Maestro című filmje, Milorad Krstić látványos Ruben Brandt, a gyűjtő című egész estés animációja, vagy Gauder Áron Annecy-ban díjazott mozifilmjei, a 2004-es Nyócker!, majd a 2023-ban bemutatott Kojot négy lelke.

A 110 éves magyar animáció miatt a FILMIO-nál úgy döntöttek, hogy egész évben ingyenesen láthatóvá teszik a streamingszolgáltató kínálatában található összes - közel 100 - klasszikus animációt, díjmentesen nézhető többek között az Oscar-díjas A légy, a Habfürdő, a János vitéz, a Fehérlófia, a Macskafogó, a Hófehér, a Vuk, és Az erdő kapitánya.

Egy toplista szerint ez a 10 legjobb magyar rajzfilm. Egyetértesz vele?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás