promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csodaszép magyar népdalt könnyeztek meg Amerikában, ámulatba ejtette a szerelmes melódia a Harry Potter-filmek sötétlelkű antagonistáját is
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagy hatással volt ez a gyönyörű magyar népdal az amerikaiakra.​

Vannak olyan filmek, amikről mindenki hallott már, de valamilyen oknál fogva sosem nézték meg. Tudják, hogy jó híre van, hogy sokan szeretik, klasszikusnak számít, mégis egyszerűen nem tudják rávenni magukat arra, hogy időt fordítsanak rá - pedig könnyen előfordulhat, hogy egy olyan filmről van szó, amiben magyar vonatkozás is szerepel.

Mint például Az angol beteg, amiben olyan kiváló színészek játszanak, mint a Harry Potter-filmek Voldemortja, Ralph Fiennes, Juliette Binoche, Willem Dafoe, Colin Firth - aki egyik kevésbé ismert filmjében ráadásul magyarul is beszél -, valamint Kristin Scott Thomas.

Anthony Minghella alkotása 12 Oscar-jelölést kapott annak idején, amiből 9-et díjra váltott - többek között a Legjobb filmnek járó aranyszobrot is megkapta. A film fő­hő­se a ma­gyar si­va­tag­ku­ta­tó, gróf Almásy Lász­ló, aki­nek élet­mű­vé­re év­ti­ze­de­ken át a fe­le­dés fáty­la bo­rult szü­lő­föld­jén. Még a le­xi­ko­nok­ból is ki­fe­lej­tet­ték a szer­kesz­tők, mint­ha el akar­ták vol­na tö­röl­ni tel­je­sít­mé­nyeit. Aztán a film miatt az egyik leghíresebb magyarrá vált.

Ralph Fiennes játssza gróf Almásy Lászlót, és emiatt a színész meg is szólal magyarul az egyik jelenetben. Mikor felcsendül a Szerelem, szerelem című csodaszép, magyar népdal Sebestyén Márta előadásában, a színész Kristin Scott Thomas karakterének magyarázza el, miről is szól a nóta. Ralph Fiennes a filmnek ezen a pontján nemcsak tökéletes kiejtéssel ejti ki hazánk fővárosa, Budapest nevét, de a "szerelem" szót is hibátlanul mondja.

Így csendül fel Sebestyén Márta hangja Az angol beteg-ben:


Az énekesnő korábban a Szimpatika gyógyszertár magazinjában mesélt a film titkairól. Sebestyén Márta az interjú során megosztotta az olvasókkal, hogy egy kicsiny faluban született, de élete folyamán az egész világgal megismertette a magyar népdalkincset.

A magazinban nagyon érdekes dolgokról lehet olvasni, többek között arról is, hogy Az angol beteg főszereplője, Ralph Fiennes külön írt neki valamit.

Sebestyén Márta elmesélte, hogy Az angol beteg rendezője olyan motívumot keresett a filmjéhez, ami rejtélyes, misztikus, de ugyanakkor magyar. De nem az a magyar, amit a turista a kávéházban hall, hanem valami különlegeset. Aztán valakitől megkapta Sebestyén Márta és a Muzsikás egyik lemezét, amin meghallgatta a Szerelem, szerelem című dalt, és azonnal tudta, hogy az kell neki. Anthony Minghella aztán elment Mártáék koncertjére a San Francisco-i klubba, és ott kérte fel arra, hogy a daluk szerepelhessen a filmben.

Sebestyén Márta továbbá elárulta, hogy külön vacsorázott Ralph Fiennes-szal, akivel nagyon közvetlenül elbeszélgettek, majd olyasmit írt neki, amit azóta is kincsként őriz.

„Ralph Fiennes is azt gondolta, végre szeretné már látni ezt a Mártát, úgyhogy amikor A napfény ízét forgatta Szabó Istvánnal, elmentünk együtt vacsorázni. Nagyon közvetlenül beszélgettünk, én meg elkezdtem önkéntelenül a fülébe dúdolni az éneket, és olyan volt a reakciója, mint a gyerekeké, épp hogy a torkomra nem rakta az ujját, hogy tényleg innen jön ez a hang? Apámnak megvoltak Almásy, a valódi angol beteg könyvei a Franklin-Társulat kiadásában, a sok szép Afrika-képpel, el is vittem magammal egyet, és megkértem, hogy írja alá. De ő azt mondta, hogy ezt a könyvet nem meri megszentségteleníteni, hát hogy jön ő ahhoz, hogy egy ilyen nagy tudós könyvébe beleirkáljon? De én mondtam neki, hogy sajnos Almásy gróffal már nem tudom aláíratni, nekem most ő az Almásy gróf. Végül úgy írta alá, hogy »Sebestyén Mártának, akinek a hangja elbűvöl és inspirál. A te angol beteged«”.

- fogalmazott Sebestyén Márta, aki magának Erzsébet királynőnek és Károly hercegnek is énekelt korábban.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás