promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csúcsmagyar férfiről mintázták meg Amerikában a leghíresebb szuperhőst
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Korunk egyik leghivatkozottabb hősébe kerülhettek magyar vonások is.

Nagyon sokan nőttek fel úgy a nyolcvana években, illetve a rá következő generációk is sűrűn láthatták a világ leghíresebb régészének, régészprofesszor szuperhősének történeteit, hiszen Indiana Jones örök. Régebben lehetett olvasni arról is, hogy Amerikában sokszorosára növekedett a régész szakra jelentkezők száma, amikor bemutatták a történet első részeit. A film a régészet klasszikus idejébe repített minket, amikor még egészen kalandos körülmények között dolgoztak a régészek, a digitális technológia még fényévekre volt. 

2023-ban mutatták be a filmszéria legújabb darabját, amely az Indiana Jones és a sors tárcsája címet kapta, a film cselekménye pedig már 1969-ben játszódik, egy sokkal turbulensebb időszakban, mint a klasszikus széria első három része.

Ez volt a Csillagok háborúja és a Szárnyas fejvadász filmek főszereplőjének, Harrison Fordnak az utolsó régészprofesszori szereplése Indiana Jones szerepében, de arról egyelőre még nincsenek hírek, hogy a jövőben esetleg egy kanyarral folytatják-e a filmeket új főszereplőkkel,

és talán új történetekkel.

A professzornak megvannak a védjegyei, és ezek közül is a legfontosabb az ostor. Sokan persze felteszik a kérdést a filmekben az egyes jelenetek láttán, hogy miért pont ezt a fegyvert használja akkor is, amikor más, akár erősebb fegyver is ott lenne a keze ügyében. Korábban a PC Guru is írt erről egy hosszabb cikket, abban leírták, hogy a filmhez George Lucas sokat merített Zorro karakteréből is többek között.

Ám akad egy magyar szál is a történet mögött, egy magyar tudós, akit a leírások szerint Steven Spielberg és George Lucas is ismerhetett a történelemből még onnan, amikor egy dinoszauruszokról szóló dokumentumfilmhez keresték fel a báró egykori kis birodalmát (korábban amúgy a Jurassic Park kapcsán is írtak a báróról). Nopcsa Ferenc paleontológus, a hátszegi dinoszauruszok felfedezője, aki előszeretettel használta közelharcokban az ostorát is.

Sok filmtörténész szerint Nopcsa karaktere is hathatott Steven Spielbergre és George Lucasra, amikor kitalálták Indiana Jones karakterét.

Érdekelnek még érdekességek a legendás báró életéből?

(Forrás: Index, Ma7

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás