promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Híres magyar város neve hangzik el a Macska-jaj című filmben, itt a magyarázat, hogy miért
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Itt a magyarázat, hogy miért pont ez a magyar városnév hangzik el a kultfilmben.

Több mint két évtizeddel ezelőtt debütált Emir Kusturica kultstátuszba kerülő, csodálatos hangulatú alkotása, amely Magyarországon is óriási sikert aratott, és nincs olyan ember hazánkban, aki ne ismerné a filmet. Kusturica, aki az egyedi nézőpontjáról és humoráról ismert, 1998-ban készítette el egyik legjelentősebb művét, a Macska-jajt. Ez a romantikus filmszatíra hamar a közönség kedvencévé vált, hiszen van benne egy univerzális nyelv,

amely annyit tesz, hogy Közép-Kelet-Európa.

Ha kedveltétek a Macska-jaj című alkotást, de még nem láttátok Kusturica más filmjeit, akkor elsőként az Underground című remekművét ajánljuk, amely a délszláv háborút egyedülálló módon ábrázolja, olyan perspektívából, amely párját ritkítja a filmtörténelemben.

A Macska-jaj mára már a filmklasszikusok közé emelkedett, generációk nézik újra és újra, és kultikus mondatait szinte mindenki felismeri. A film szereplői pedig, úgy tűnik, soha nem öregszenek meg a rajongók emlékezetében. Azóta azonban eltelt 35 év, és a szereplők sokat változtak. A film egyik főszereplője, Branka Katić, aki Ida karakterét alakította, a film készítésekor 28 éves volt, és idén betöltötte az 52. életévét.

Korábbi cikkeinkbe összegyűjtöttük nektek, hogy nézneki ki most a szereplők, és néhány szereplő alaposan megváltozott az évtizedek alatt.

Ám van a filmben egy érdekes megjegyzés, amely felett lehet, hogy átsiklottatok, hiszen egy magyar város nevét is lehet hallani az egyik jelenetben, hogy Pécs. Biztos sokan gondolkodtak azon, hogy miért pont ez a magyar város hangzik el a filmben.

Nos, Emir Kusturica a The No Smoking Orchestra nevű zenekarral még 2009-ben koncertezett Pécsett az Európa kulturális fővárosa programsorozat keretein belül, és akkor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy ez az első találkozása a várossal, és számára mindenképpen ismerős ez a kultúra. Azt is megkérdezték ekkor, hogy miért pont Pécs neve került bele a filmbe, mire a világhírű rendező megjegyezte, hogy Szerbiában elég "misztikusan" hangzik Pécs nevének kiejtése.

Majd azt is hozzátette viccesen, hogy akkor még nem tudták, hogy a város egyszer Európa kulturális fővárosa lesz.

Íme a zenekar egyik magyar koncertje:

(via Pécsi Újság)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás