promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Felfoghatatlan dolgot mondott a halála előtt John Lennon, utolsó perceiben tudta, hogy mi történt vele
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

John Lennon 43 évvel ezelőtt lett gyilkosság áldozata, az utolsó szavaira azonban sokáig nem derült fény. 

Pontosan 43 évvel ezelőtt John Lennon tragikus körülmények között életét vesztette. A Beatles ikonját 40 évesen hunyt el, Mark David Chapman a New York-i Dakota ház előtt végzett vele 1980. december 8-án. A tragédia lesokkolta a zenekar rajongóit, egy dokumentumfilm pedig nemrég felszínre hozta, hogy valójában mi is volt Lennon utolsó szava azon a végzetes napon. 

A Dakota házban működött és működik is a mai napig is portaszolgálat, a portás pedig állítólag hallotta John utolsó szavait. 

John elszalad mellettem. Azt mondta. "Meglőttek.” Vér folyt ki a szájából, egyszerűen lerogyott a padlóra. Félig a hátára gurítottam, levettem a szemüvegét, és az asztalra tettem. Yoko pedig azt üvöltötte: „Hívjanak mentőt, hívjanak mentőt, hívj mentőt!”

- nyilatkozta Jay Hastings portás az Apple TV+ Lennon: Gyilkosság tárgyalás nélkül című háromrészes dokumentumfilmjében.

Richard Peterson taxisofőr ebben a sorozatban azt is elmondta, hogy aznap az épület előtt állomásozott az autójával és szemtanúja volt a lövöldözésnek. Először azt hitte, hogy filmet forgatnak, majd mikor tüzetesebben körülnézett a környéken rájött, hogy se kamera, se stáb nincs, így ráeszmélt, hogy igazi gyilkosságot látott. 

A zenész halála sok esetben is igazán megdöbbentő, már csak azért is, mert minimális nyomozás folyt a gyilkosság ügyében, mivel Chapman a helyszínen várt, és bűnösnek vallotta magát, amint a rendőrség megérkezett. 2020-ban a tettes nyilvánosan bocsánatot kért John feleségétől, Yoko Onótól egy feltételes szabadlábra helyezési tárgyaláson. 

Rendkívül önző cselekedet volt. Sajnálom a fájdalmat, amit okoztam neki. Állandóan rá gondolok.

- hangzott el John Lennon gyilkosának szájából. 

1980. december 8-án New York szinte gyászba borult és sírva özönlöttek ki az utcákra. A mai napig található egy emlékmű, amelyet John Lennon tiszteletére emeltek a Central park és a gyilkosság helyszínének közelében. 

Forrás: Canoe​

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás