promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar volt a Napóleont alakító Joaquin Phoenix nagymamája, így hívták, gyönyörű neve volt
Borítókép:  COLLECTION CHRISTOPHEL © Scott Free Productions - Apple Studios - Dune Film / Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Kevesen tudják, hogy a Gladiátor-film sztárja is magyar felmenőkkel rendelkezik.

Az év egyik legjobban várt filmje volt a Napóleon, amely ezen a héten debütál a mozikban, és óriási moziélményt ígér az epikus történelmi filmek szerelmeseinek, bár a kritikák néhol elég vegyesen fogadták az alkotást az első napokban, a mi szerzőnk sem volt tőle igazán elragadtatva, látványból azonban nem lehet majd hiányunk a filmben, amely elképesztő csatajelenetekkel operál a filmvásznon. Ridley Scott, a 85 éves mester pedig a franciákat sem kímélte, no nem ám a filmben, hanem a francia kritikusoknak sózott oda egy nagyobbat a napokban. Sok kritika ugyanis kifejezetten célkeresztbe vette Franciaországban a filmet, bár ez talán egyáltalán nem meglepő egy francia történelmet színre vivő alkotás kapcsán egy olyan országban,

amely meglehetősen érzékeny és nagyon büszke a történelmére.

Rendkívül változatos háttérrel rendelkeznek azok a bírálók, akik Franciaországban megszólaltak, de voltak történészek is, akik elmondták a véleményüket. Bár utóbbinak a mezei rajongó inkább csak örül, hiszen nagyon izgalmas dolgokat lehet megtudni egy-egy ilyen szakértői megszólalásból. Nos, Patrice Gueniffey, Napóleon egyik életrajzírója szerint a film inkább britbarát lett.

Ridley Scott pedig úgy vágott vissza, hogy szerinte a franciák még magukat sem szeretik.

A film amúgy tuti, hogy az elkövetkező hónapokban nagyon sok vitát fog gerjeszteni még a kritikusok és a szakma körében, és nagyon sok szakember is lesz majd, aki alaposan kielemzi majd az alkotást, és még az is megeshet, hogy képkockáról képkockára szemlézi majd a történelmi hitelességet. Mi már hozzátettük a magunkét ehhez a diskurzushoz:

Magyar szempontból van egy óriási érdekesség, amelyről a napokban több újság is írt, az, hogy a Napóleon címszerepében álló, korábban például Russell Crowe mellett a Gladiátor című filmben is óriási epikus történelmi szerepben játszó Joaquin Phoenixnek is van magyar rokonsága, részben ő is magyar származású.

Az Oscar-díjas színész nagymamája ugyanis magyar származású volt, Joaquin Phoenix ugyan Puerto ricóban született, a család egy részében azonban csörgedezett magyar vér is, hiszen a nagymamáját úgy hívták, hogy Lefkowitz Margit.

De kik rendelkeznek még magyar illetőséggel és felmenőkkel az álomgyárban?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás