promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Nem is Budapesten forgatták a Kontroll című filmet? Meglepő dolgokat árultak el az alkotók
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Pontosan ma 20 éve debütált a hazai mozikban az azóta már klasszikussá váló Kontroll című film.

Sötét metróaluljárók, síri hangulat, magukba forduló alakok egy disztópikus világban. Többek között ezek a kifejezések juthatnak eszünkbe ha a ma 20 éve bemutatott Kontroll című filmre gondolunk. 

Az azóta filmtörténeti klasszikussá váló alkotás korát meghazudtolóan mutatta meg a beszűkített terek atmoszférájának hangulatát. A rendező Antal Nimródot – saját bevallása szerint – elsősorban a jó és rossz küzdelme érdekli és érdekelte a film készítésekor, s pontosan egy ilyen értékrenddel bíró világban találkozunk Csányi Sándor által alakított Bulcsúval, aki ellenőrként dolgozik négy társával a Professzorral (Mucsi Zoltán), Muki (Pindroch Csaba), Tibi (Nagy Zsolt), és  Lecsó (Badár Sándor) együtt.

Ki ne érezte volna már úgy egy adott pillanatban, hogy ki kell lépnie megszokott környezetéből? El kell bújnia a világ elől. Menekülni a múlt elől és a jelenből egyaránt. Eltűnni a föld felszínéről. Bulcsú elhagyja a régi ígéretes pályáját, és egy másik, világos szabályok szerint működő közegben keres menedéket. Megszakította minden kapcsolatát a felszínen folyó élettel és a jegyellenőrök sajátos, a társadalom örökös megvetésében élő családjába menekült. Rajta keresztül beleláthatunk az ellenőrök hétköznapjaiba, az utazók és a jegyellenőrök hol drámai, hol pedig komikus viszonyába.

Olvasható a Kontroll „hivatalos” szinopszisában, ami bár ha csak egy kis szeletéből, de tökéletesen leírja a film esszenciáját.

A legtöbben bizonyára láttuk már a filmet az elmúlt 20 év során legalább egyszer, úgyhogy a történet alakulásába ennél mélyebben nem is,mennénk bele, az azonban nagyon is érdekes lehet, hogy mennyi nehézségekkel szembesültek az alkotók már a forgatás előtt is.

A rendezőnek Antal Nimródnak ugyanis nem kevesebb, mint kilenc hónapjába telt kiharcolni, hogy forgathasson a budapesti metróban. Az engedély megadásának több feltétele is volt, az egyik ezek közül, hogy Aba Botond, akkori BKV vezérigazgató elmondhatta a film elején azt a kis beszédet, amelyben leszögezte, hogy „amit (a rendező) játékfilmjében ábrázol, az fikció, fiktív föld alatti világ.

Sem maga a helyszín, sem az ott történő események, sem az események szereplői nem köthetők a BKV-hoz, mert univerzális gondolatokat tükröznek. Sokan óvtak attól, hogy a budapesti metrót átengedjük a forgatásokhoz, féltek attól, hogy a filmben lejátszódó jelenetek és szereplők rossz fényt vetnek társaságunkra. Én ezt másként látom. Büszke vagyok arra, hogy egy elsőfilmes rendező munkáját segítettük azzal, hogy a metró különleges atmoszférájú helyszíneit a művész rendelkezésére bocsátottuk. Meggyőződésem, hogy a nézők el tudnak vonatkoztatni a konkrét helyszínektől, és a szereplőket sem azonosítják a BKV ellenőreivel, hiszen a világ, amelyben a cselekmény lejátszódik, nyilvánvalóan szimbolikus.

- hangzott el a beszédben.

A forgatásról Antal Nimród 2004-ben egy interjúban úgy nyilatkozott, hogy mindössze 5 óra állt a lehetőségükre a forgatásra a metrómegállóknál, ami igencsak megnehezítette a stáb dolgát. Az egyik bulijelenetnél például az egész áramot le is kellett kapcsoltatni fél órára, hogy semmi se veszélyeztesse a szereplők épségét. A Kontrollt egyébként mindössze 40 nap alatt vették fel, ami szintén kivételesnek számít egy ilyen kaliberű film esetében.

A 20 éves évforduló alkalmából a film sztárjai nemrégiben a Partizán Chill műsorában vendégeskedtek, ahol szintén szóba kerültek a film elkészítésének nehézségei. Itt mondta el például Mucsi Zoltán, hogy sokáig az volt a terv, hogy Budapest helyett Bukarestben veszik majd fel a jeleneteket, ami igen szürreálisnak tűnik ennyi év távlatából.

Ez hosszú idő után lett leforgatva. Volt egy időszak amikor az volt a terv, hogy ez Bukarestben fog forogni ez a film. Sőt szerintem még tárgyalások is voltak erről

- mesélte a műsorban Mucsi. 

A Kontrollról még több érdekességet is elárultak a színészek a beszélgetés során, így annak aki szeretne egy kicsit nosztalgiázni, mindenképp ajánljuk, hogy nézze meg a teljes videót.

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás