promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megszűnt a magyar rádió, amit az egész ország hallgatott, így némult el az utolsó napján a Danubius Rádió
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ma 14 éve, hogy örökre elnémult a Danubius Rádió.

Akik Magyarországon élnek, és még a 2000-es évek előtt születtek, azok közül szinte mindenki emlékszik a rendszerváltás után indult két, leginkább zenét sugárzó, kereskedelmi rádióra, a Slágerre és a Danubiusra. Mindkét rádióadó hosszú éveken keresztül gyakorlatilag egyet jelentett a rádiózással: az szólt reggel munkába menet, az szólt bent a munkában, és az szólt otthon munka után főzéshez is.

A mai napon, november 18-án némult el mindkét csatorna, méghozzá 2009-ben. A sugárzás befejezése nyugodtan tekinthető médiatörténeti pillanatnak, egy korszak lezárásának.

A hallgató közönség is érezte ezt: az RTL internetes oldala tette közzé az alábbi videót, amit az akkori napon forgattak a rádiók székháza előtt. A mai, internet által szinte teljesen átszőtt korban már szinte hihetetlennek tűnik, hogy egy analóg rádióadó műsorsugárzásának megszűnésekor az emberek a székház előtt gyűljenek össze, búcsút véve kedvenc csatornájuktól:


Mind a Danubius, mind a Sláger Rádió esetében elsődleges volt a könnyűzenei irányultság, ám a két csatorna eltérő zenei világból válogatott. A Danubius Rádió kortársabb volt, elsősorban a '80-as, '90-es, és az új évezred zenéit játszotta a közönségnek, míg a Sláger, ahogy a neve is mutatja, inkább a régebbi korok nagy dalaiból válogatott - a '60-as, '70-es évekből -, így mindenki megtalálhatta az ízlésének leginkább megfelelő muzsikákat; a popzene mellett pedig az éjszakai sávban mindkét rádió sugárzott jazz, illetve világzenei műsort is.

A két utód, a Class és a Neo FM közel sem volt annyira meghatározó, mint elődei. Ma már ezek az adók sem aktívak, a Neo FM mindössze 3 éven belül csődbe ment, nem sikerült átcsábítani a hallgatókat, akik majdnem 20 éven keresztül megszokták, hogy mivel indul a napjuk.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás