promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Óriási lyuk tátongott a több ezer éves kőből készült koporsón, nem azt találták benne a tudósok, amire számítottak
Borítókép:  ©Warner Bros film/Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Óriási felfedezés, amely megdöbbentő faragványokat rejtett.

Szarkofágokat általában Egyiptomban találnak, vagyis az óriási piramisok földjén, nagyon sok lelet pedig alapjában változtathatja meg azt, amit az egyiptomi történelemről, a királyokról, uralkodókról és a közemberekről tudunk. A szakértők, tudósok és kutatók pedig továbbra is óriási elánnal keresik a sivatag mélyén a síremlékeket, az elfeledett piramisokat. Ám más népek is rejtettek szarkofágokat a föld alá, más népek is temetkeztek ilyen formában, többek között a görögök is.

Ám a szarkofágok közül is kiemelkedik egy hatalmas és díszes, amely körülbelül 2600 éves, és a mai Törökország területén, a régebbi Phrügiában találták meg. Phrügia egy nagyon rövid életű kis államalakulat volt anatóliában, Uruk meggyengülésével melekedtek fel még évezredekkel ezelőtt. Ezen a területen találtak rá az úgynevezett Polyxena szarkofágra, amely a tudományos élet egyik szenzációja lett rövid időn belül.

Ki volt Polyxena?

Trójához kapcsolódik a neve, de őt nem láthattuk a Brad Pitt főszereplésével készült gigamoziban még a 2000-es évek elején. Pedig híres szereplője a trója mondakörnek, ő Priamosz király legfiatalabb lánya, tehát Párisz herceg testvére volt. A sír amúgy abban az időszakban került a föld alá, amikor az egykori Phrügia az Óperzsa Birodalom része lett. Ez a legkorábbi domborműves szarkofág, amelyet ezen a területen találtak, de jelentőségét az is adja, hogy a mondakör eseményeit Polyxenia halálát ábrázolja, aki szerelmes volt Akhilleuszba, ám végül a háború miatt nem teljesülhetett be a szerelmük, mindketten meghaltak az ostrom végnapjaiban, pedig a szerelmük akár békét is hozhatott volna.

A domborművek kiképzése így az Akhilleusz-kultusz továbbélését mutatja a területen. A sírban amúgy, amelyen egy óriási lyuk is tátongott, amikor felszínre hozták, végül férfi csontjait találták meg, pedig az ikonográfia, a rengeteg női alak után a szakértők úgy gondolták, először, hogy egy tehetős nő sírja lehetett, hiszen minden jel erre utalt. Az elképesztően díszes szarkofágot ma múzeumban őrzik.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás