promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Vajon tudod-e, honnan ered a Halloweeni töklámpás? A ördögnek és az íreknek is köze van hozzá - töktörténelem
Borítókép:  Insider
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mi az? Narancssárga, világít és nagyon ijesztő és a lekedet is kell adni érte? Egy igazi jó Halloween-i tök. Legalábbis az első. Ki és miért készített először töklámpást? Íme egy kis töktörténelem.

Szerte a világon tököt faragnak októberben, gyerekek és felnőttek egyaránt imádják a félelmetesebbnél félelmetesebb lámpásokat. Azonban szinte senki sem tudja, hogy milyen izgalmas története van az első töklámpásnak.

A Halloweeni tök hagyománya az ír kultúrából ered.

Az eredeti töklámpásokat nem tökből, hanem különböző gyökérzöldségekből, például répából vagy céklából készítették. Amikor az írek az Egyesült Államokba költöztek, felfedezték, hogy a tök sokkal könnyebb és könnyebb megmunkálni, ezért kezdték el használni a töklámpások készítéséhez.

Stingy Jacktörténete

Egy hagyományos ír folklór része, amely a Halloweeni töklámpások eredetéhez kapcsolódik. A történet szerint Stingy Jack egy önző és csaló természetű ember volt, aki számos trükköt játszott az emberekkel és még magával az ördöggel is.

Az egyik verzió szerint Jack egy éjszaka találkozott az ördöggel egy kocsmában, és meggyőzte, hogy fizessen neki egy italt. Jack azonban nem akarta kifizetni az ital árát, ezért megkérte az ördögöt, hogy változzon át egy érmévé, amellyel kifizetheti az italt. Amikor az ördög átváltozott, Jack az érmét egy pénztárcába zárta, amelyben egy kereszt volt, ami megakadályozta az ördögöt abban, hogy visszaváltozzon. Jack csak akkor engedte szabadon az ördögöt, amikor az megígérte neki, hogy nem veszi el a lelkét.

Amikor Jack meghalt, nem engedték be sem a mennyországba, sem a pokolba, mert az életében egy önző csaló volt. Jack kért egy utolsó kívánságot az ördögtől, hogy legalább egy darabka parázst adjon neki, hogy világítsa meg az útját a sötétségben. Az ördög egy parázst adott neki, amelyet Jack egy kivájt tökbe helyezett, hogy világítson neki az út során.

Így született meg a "Jack-o'-lantern" vagyis a töklámpás, amelyet az emberek a Halloween ünnepén készítenek. A töklámpásokat arra használják, hogy elűzzék a rossz szellemeket és megvédjék otthonaikat.

Ez a történet csak egy változata a Stingy Jack legendájának, különböző verziók és variációk léteznek. Azonban ez a történet hozzájárult a Halloweeni töklámpások hagyományához és népszerűségéhez.

A világon azóta is érdekesebbnél érdekesebb lámpásokat készítenek, de a legnagyobb a világon 2020ban készült el és 1065 kg-ot nyomott. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás