promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg ez a második legnagyobb magyar város? Sokan rosszul tudják a megfejtést, és a lakosságszámot is
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nemrégiben megjelentek a 2022-es népszámlálás statisztikái is, így azt is tudjuk, mennyien laknak ebben a városban.

Nemrégiben jelentek meg a 2022-es népszámlálás részleges statisztikái, így akik a számok bűvöletében élnek, és nagyon érdeklik Magyarországról a legújabb statisztikák, azoknak érdemes lehet felkeresni a népszámlálás hivatalos KSH oldalát is, ahol rengeteg érdekességet meg lehet tekinteni, és nagyon gyorsan képbe hozhatjátok magatokat lakhelyetek vagy éppen szűkebb környzetetek lakosságszám-változását illetően. Többen lettetek-e vagy éppen kevesebben, esetleg stagnál a lakosság a ti lakóhelyeteken?

Nos, Magyarország lakosságszáma 2011-hez képest 2022. október elsejéig 3,4 százalékkal csökkent, tehát ez az átlagos lakosságszám-változás az országban, de persze ez vármegyénként is egyenletlenül osztódik el, így Hajdú-Bihar vármegyében például 5 százalékkal csökkent a lakosság. A népszámlálás hivatalos adatainak kiadása előtt időszakban pedig Facebook-on több posztban is azon ment a vita, hogy melyik hazánk második legnagyobb városa népességszámot tekintve. Sokan hozták fel azt, hogy Szeged vagy Miskolc, miközben nagyon sokan tudták a helyes választ, hogy bizony Debrecen az.

De mennyien is laknak pontosan Debrecenben?

Ám Debrecen lakossága is csökkent az elmúlt évtizedben, ám a HAON is megjegyzi, hogy a vármegyeszékhely lakossága 5,4 százalékkal csökkent, ami azt jelenti, hogy a 2022-es népszámlálás adatai szerint Debrecen lakossága 200 ezer fő alá csökkent, így 199 ezer 858 fő.

Ez pedig 11 462 fős fogyást jelent.

Amúgy a sorban utána következő magyar nagyvárosokban is általában csökkent a lakosság, Szegeden például 158 797 ember lakik, a lakosságszám pedig 5,5 százalékkal csökkent, Miskolcon pedig 12,1 százalékkal laknak kevesebben, mint 2011-ben.

Érdekesség, de közigazgatási területet nézve hazánk második legnagyobb városa már Hódmezővásárhely.

Íme egy érdekes videó a magyar nagyvárosok lakosságszámának változásáról, ám nem szerepelnek benne a Trianonkor a magyar határon kívülre került városok, pedig például Románia második legnagyobb városa Kolozsvár, Szlovákia második legnagyobb városa pedig Kassa.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás