promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarok milliói nem értették, a Duna Televízióban olyan magyar szavak hangoztak el - hiába csak 60 év, a szleng nagyon gyorsan változik
Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Elképesztően zseniális műsort láthattak a magyarok, parádésan szórakoztató volt. 60 év távlatából milliók nem ismerhetik ezeket a szavakat.

Szinte Dunát lehetne rekeszteni azokkal a kvízekkel, amelyek a neten óriási népszerűgnek örvendenek, és ezek nagyon sokszor a szlengszavakkal foglalkoznak. Hiszen pont a szleng az, amelyben rendkívül nagy merítés van, hiszen ez a nyelvi részleg, szókészlet változik a leginkább és a leggyorsabban. Már az öt évvel ezelőtti szleng is ósdinak számít az új szlenghez képest, miközben generációk nem értik meg egymást a szlengszavak miatt.

De régen is így volt ez vajon?

Természetesen, a szleng koronként változik, bár korábban azért sokkal lassabban módosult, hiszen például nem volt internet, amely miatt is lassabban jutottak el az egyes célcsoportokhoz az új szavak. Nos, valószínűleg furcsán hangozhat sokak számára, de bizony már nagyanyáink és nagyapáink időszakában is elképesztő szlengszavak léteztek a magyar nyelvben, amelyet csak a fiatalok értettek, így pedig ezen szavak használatával kicsit ki is kerülhettek szüleik gondos figyelma alól.

Szóval biztos vannak olyanok, akik meglepődnek, hogy az új fiatalok éppen milyen szavakkal kommunikálnak, és nekik is nagyon izgalmas lehet azt megnézni, amit a Duna Televízióban leadtak. Régu szlengszavak 1966-ból, szóval közel hatvan évvel ezelőttről, amikor még tényleg egész más világ volt Magyarországon.

A retrovideó nem is akármilyen cél szolgált 1966-ban, ez egy nyelvlecke volt, amely közelebb hozhatta egymáshoz a generáció szavajárását. A nyelvtanárok pedig anno Krencsey Marianne és Körmendi János voltak.

Csaj és csávó? Ugyan már, ez még csak a kezdet, aztán jön a Bul'Tag, és még itt van a Keglevich is, de a vidó itt még nem áll meg. Elképesztően izgalmas kis időutazás ez, a főszereplők pedig valami zseniális performansszal teszik feledhetetlenné az élményt.

Szóval Bul'Tag és Keglevich, de mégis mit jelentenek ezek a szavak?

Retro - Szleng 1966

Ha Önök közül sokan érzik, hogy nem értik a mai fiatalság nyelvezetét, megnyugtatunk mindenkit, hogy ez bő fél évszázada ugyanígy volt. 1966-ban nyelvlecke készült erre a célra, a nyelvtanárok Krencsey Marianne és Körmendi János voltak. #dunatv #retro #video

Posted by Duna Televízió on Friday, October 13, 2023
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás