promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Netflix elhozta 2023 legjobb sorozatát, amitől könny szökik a szemedbe olyan pillanatokban, amikor nem számítottál volna rá – Beckham-sorozat kritika
Borítókép:  (C)Netflix/Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Beckham-széria közel öt óra, és a kilencvenes évek végének és a 2000-es évek elejének legikonikusabb labdarúgójának, egy igazi rocksztár focistának a mennybemeneteleit és pokoljárásait nézhetjük végig (újra). Sosem látott felvételek, igazán érzelmes hozzászólások és néha igazán vicces jelenetek közepette. Egy igazi buli, egy nosztalgiautazás pöppet régebbi idők focijába, amikor még a közösségi média nem szabta át ennyire a valóságot, és minden pillanat sokkal őszintébb volt.

Már hónapok óta rengetegen várták, hogy megérkezzen a Netflixre az év egyik legjobban várt dokusorozata, amely David Beckham életének fordulópontjait dolgozta fel. Nemrégiben fel is került a streamingcsatorna oldalára, és rakétagyorsasággal tör fel a nézettségi listán. 

A négyrészes szériát amúgy Fisher Stevens rendezte, és az ő hangját hallhatjuk az interjúkat összekötő narrációk közepette is. Fisher Stevens Magyarországon elsősorban még a Rövidzárlat című filmből lehet ismerős sokaknak, ebben az alkotásban ő vitte a főszerepet, de többek között rendezőként olyan alkotások tartoznak a nevéhez, mint a Palmer vagy éppen Az öböl című dokusorozat, amiért Oscar-díjat is kapott. Utóbbiban egy ökológiai bűntény felgöngyölítését nézhetjük végig, rengeteg izgalmas jeleneten keresztül.

Érdekesség, de abban, hogy Fisher Stevens rendezte végül, és hogy elkészült a dokuszéria, óriási szerepe volt Leonardo DiCaprionak is.

Sosem gondoltad volna, hogy érdekelni fog egy olyan dokusorozat, amely David Beckham életéről szól? 

Talán sosem, pedig ez az alkotás tényleg zseniális. A négyrészes széria meglepő őszinteséggel beszél Beckham pályafutásának napfényes oldaláról, miközben elénk tárja a rengeteg sötét időszakot is. Így többek között azt a fordulópontot, amikor 1998-ban a franciaországi világbajnokságon kiállíttatta magát, és igazi közellenség lett a nemzet szemében. Hónapokig kifütyülték minden pályán Angliában, depresszióval küzdött, majd 2001-ben már nemzeti hősként tisztelték, miután a nemzeti tizenegy csapatkapitányaként egy perccel a görögök elleni mérkőzés vége előtt egy szabadrúgással egalizált. Ez pedig azt jelentette, hogy Anglia kijutott a világeseményre.

Ám a széria épp azért izgalmas, mivel a hangsúly az idő nagy részében nem ezeken a jeleneteken van. A sorozat habarcsa ugyanis a megannyi drámai vallomás, Beckham és Victoria szerelme, ez tartja össze valójában az egészet, nem is a foci.

Hanem inkább a foci mögötti élet.

Ahogy jönnek folyamatosan Beckham pályafutásának ikonikus pillanatai, úgy kerül mindig elénk a nehézségek közepette Victoria, illetve Beckham családja, akik végig kitartottak mellette. A focista pedig arról vall – és a sorozat narratívája is erre épül nagy részben -, hogy akkor tudott száz százalékos teljesítmény nyújtani a pályán, ha a családja mellette volt, ha látta őket, hogy ott vannak a lelátón.

A beszélgetések közepette pedig – vicces közjátékokként - állandóan mennek a kisebb csipkelődések David és Victoria között, van olyan jelenet is, amikor egyszercsak a focista belép az ajtón, és kijavítja kedvese mondandóját. Ezekből a kis felszabadult jelenetekből érződik igazán, hogy 25 év távlatából is óriási a szerelem és az összhang kettőjük között. És hogy miért működik a kapcsolatuk.

A sorozatban zseniálisak a régebbi pályatársak, így például Paul Scholes vagy éppen Gary Nevill megszólalásai, illetve a legendásan bombalábú Roberto Carlos is elképesztő szeretettel beszél David Beckhamről. Tényleg érződik, hogy a kilencvenes évek végének Manchester Unitedje valóban egy család volt, Alex Ferguson nagyszerű csapatot épített, többről volt szó már, mint focicsapat, ez valóban egy család volt, óriási összetartással. 

Nem véletlen, hogy sokszor elhangzik a négy rész alatt, hogy a focisták családot alkottak.

Gary Nevill, Beckham egyik legjobb barátjának, kommentjei elképesztően humorosak, a Real Madridban csapattárs, Míchel Salgado megszólalásai pedig nagyon érzelmesek. Az ember tényleg óriási kedvvel hallgatja a 2000-es évek elejének legnagyobb sztárjait, akik éltek-haltak a fociért. Még a zseniális és lobbanékony természetéről híres Éric Cantona is többször megszólal a szériában.

A csupasz és törékeny ember áll előttünk, aki nagyon sokszor megjárta a poklot, ám utána mindig talpraállt, és persze klisé, de a legnagyobb esések után jöttek az óriási emelkedések is. Mint például az 1998-as csúfos világbajnoki kiesés után a Manchesterrel a Bajnokok Ligája-győzelem. Vagy éppen az utolsó év a Real Madridban, amikor már mindenki tudta, hogy Beckham hamarosan Los Angelesbe megy játszani a Galaxyhoz, ám mégis bedobta magát, és bajnok lett a galaktikusokkal. És már megint az utolsó pillanatban, ismét az utolsó meccs döntött, Beckham életében ez egy sokszor visszatérű dramaturgia. Gondoljunk csak az 1999-es Bajnokok Ligája-döntőre, és ekkor már az utolsó utáni pillanatokról beszélhetünk.

Olyan apró kis érdekességek fűszerezik a visszaemlékezéseket, mint Beckham tisztaságmániája, amely olyan tűzzel ég benne, hogy addig le sem fekszik, még otthon a ház nem ragyog. És ezt látjuk is. Illetve láthatjuk Beckhamet családja körében grillezni (ez az ő reszortja a hétvégékne), illetve méhészkedni is a saját birtokán. Miközben megtudhatjuk azt is, hogy Los Angelesben Tom Cruise szervezett neki partit, ahol megismerkedhetett a sztárvilág krémjével,

úgy mint Will Smith-tel vagy éppen Jim Carrey-vel. De a sorozatban láthatjuk Beckhamék gyönyörű családi házát is.

Beckham élete egy valóra vált álom, elképesztően felemelő és döbbenetesen pokoli pillanatokkal. Most pedig minderről ő mesél, reflektál életének fontos eseményeire, miközben érzelmes képsorokon keresztül éli át újra életének legfontosabb pillanatait. A rendező igazán izgalmas és formabontó eszközzel él, amikor újra lepergeti az emlékeket videó formájában a szereplői szemei előtt, mivel egy szuperközeli kamerával végig a játékosok arcrezzenéseit kamerázzák, és ezekből rengeteg bevágást látunk. Több játékos esetében is érezni lehet a meghatottságot egyes ikonikus pillanatok láttán, ahogy üveges tekintettel nézik a daliás idők képeit.

A sorozat zenéi is mind-mind kiválóak, nagyszerűen illenek a pillanatokhoz. Bármennyiszer is látta ezeket az ember a tévében, a sorozat drámai tálalása és a közbeszúrt kommentek igazán könnyfacsaróvá vagy éppen extázis közelivé teszik ezeket a jeleneteket is, mint például azt, amikor Beckham az utolsó meccsén lejön a pályáról Párizsban.

Így a sorozat akkor is érdekes, ha ismeritek életének legfontosabb pillanatait. A magyar szinkron pedig nagyon sokat hozzátesz az élvezetekhez.

A Beckham című széria már elérhető a Netflixen.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás