promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Generációk nőttek fel egy szívszaggató magyar dalon, milliók szíve hasadt meg és azt sem tudják hogy tőlünk származik ez a szám
Borítókép:  Profimédia/illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A szórakoztató-ipar hemzseg a magyar származású előadóművészektől - Paul Simon a világ egyik legsikeresebb dalszerzője, aki magyar családból  származik, leghíresebb dalának elképesztő története van.

Paul Frederick Simon, sokszoros Grammy-díjas dalszerző-előadó, Magyarországról Amerikába kivándorolt családban született, édesapja, Simon Lajos nagybőgős volt, állítólag elsőként hegedült a Magyar Rádióban. Egyik legnagyobb sikerű dala az Art Garfunkellel közösen előadott "Sounds of silence" (A csend hangjai), aminek hihetetlen története van.

Arthur Garfunkel egyetemista korában volt egy Sanford Greenberg nevű barátja-szobatársa. Mind a ketten nagy zenerajongók voltak, hamar össze is barátkoztak az esti közös éneklések-gitározások alatt. Igazi tankönyvi férfi-barátság volt az övék, megfogadták, hogy sohasem fogják cserbenhagyni egymást. Sanford tervei szerint Dj-nek álllt volna az egyetem elvégézse után, azonban ezt a tervét betegsége keresztülhúzta.

Greenberg látása romlani kezdett, és ha ez nem lett volna elég, a férfit az orvosok félre is kezelték, aminek következtében látását teljesen elveszítette. Depressziós lett, otthagyta az egyetemet, és visszautazott szülővárosába. Art Garfunkel azonban komolyan vette korábbi fogadalmukat, utána utazott, és a lelkére beszélt, hogy mindenképpen térjen vissza az iskolába.

Abban az időben még egyáltalán nem voltak elterjedtek a Braille-írásos könyvek, és mobiltelefon sem lapult mindenki zsebében, hogy felvegyék az előadásokat, Garfunkel azonban kvázi Sanford szemévé vált, minden lehetséges módon segítette barátját az egyetem elvégzésében.

Garfunkel a kettőjük viszonyában elkezdett magára "sötétség"-ként ("darkness" hivatkozni, hogy humanizálja a Sanfordot folton körülvevő állapotot. Segített neki újratanulni az életet, hogy látássérültként hogyan navigáljon a mindennapi életében - a cipőfelhúzástól kezdve az utcán tájékozódásig mindent újra kellett tanulnia.

Sanforndak egyszer a Columbia egyetemre kellett mennie, és Garfunkel közölte vele, hogy nem tudja segíteni végig az úton, mert elfoglalt. Végül a férfi úgy döntött, hogy belevág egyedül, bot és vakvezető kutya nélkül. Célját el is érte, bár az út során szenvedett kisebb sérüléseket - az csak később derült ki számára, hogy Garfunkel titokban végig követte és vigyázott rá, de szerette volna bebizonyítani Greenbergnek, hogy egyedül is képes áthidalni az akadályokat.

Garfunkel később elmesélte Greenberggel való barátságát alkotótársának, Paul Simonnak, akivel már középiskolás koruk óta együtt zenéltek. Arthur egyetemi tanulmányai alatt a közös munka szünetelt, ám utána ott folytatták ahol, abbahagyták. Paul Simont rendíkívűl megihlette a két férfi barátsága, és gyönyörű dalt írt ennek nyomán. Legendás nyitó sora, a "Hello darkness, my old friend" (Szervusz sötétség, régi barátom) Art Garfunkel Sanfordhoz való egyetemi beköszönésének parafrázisa.

A magyarok a szórakoztató-iparban nem a csak a hollywoodi filmművészetben, hanem a könnyűzenében is kitörölhetetlenül letették névjegyüket. Ma is rengeteg honi előadó van, akinek képességei felérnek a legnagyobb világsztárokhoz, remélhetőleg már csak idő kérdése, hogy egy kortárs zenei sztár is a legnagyobbakkal legyen egy lapon említve, Azahriah európai turnéjával például ebbe az irányba mutat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás