promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Terroristának állt a világ kedvenc Poirot-ja, David Suchet eltérített egy utasszállítót, és még Steven Seagal sem tudta megállítani
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mindenki kedvenc Poirot-ja egy kegyetlen terrorista is volt, akivel még Steven Seagal sem bírt el.

A 77 éves Sir David Suchet leghíresebb szerepe kétségkívül Agatha Christie belga mesterdetektíve, Hercule Poirot. Bár azóta is több feldolgozás készült a kis bajuszos ügyeiből - most éppen a Kenneth Branagh-féle Poirot legújabb részét, a Szeánsz Velencébent játsszák a mozikban -, a rajongók javarésze egyetért abban, hogy David Suchet-nél nem volt és soha nem is lesz jobb Poirot.

Természetesen a színész nem csak a krimisorozatban alakított nagyot, de például 1996-ban bemutatták az akkor elsőfilmes rendező, Stuart Baird produkcióját, a Tűzparancs című akciófilmet, amiben Suchet egy olyan kegyetlen terroristát alakított, aki eltérített egy Boeing 747-200-as utasszállító repülőt.

A film egy igazi sztárparádénak számít, hiszen a főbb szerepekben olyan színészek láthatók David Suchet mellett, mint Kurt Russell, Steven Seagal, Halle Berry, Oliver Platt, és B.D. Wong. Bár bevételi szempontból igen sikeres volt a Tűzparancs - az 55 millió dolláros költségvetéshez képest 122 milliót termelt - kritikai szempontból elég megosztó volt. Díjazás szempontjából is igen vegyes volt a szakmai visszajelzés:

míg Halle Berry a filmben nyújtott alakításáért elnyerte a Blockbuster Entertainment-díjat legjobb színésznő (kalandfilm/dráma) kategóriában, Seagalt alakításáért Arany Málnára jelölték a legrosszabb férfi mellékszereplő kategóriában.

A film különlegessége, hogy bár Steven Seagal is játszik benne, nem ő a történet hőse. A színész akkoriban minden egyes forgatási napért 1 milliós gázsit kapott, így talán nem is zavarta, hogy a karakterének milyen sorsot szántak a cselekményben.

A történet szerint David Grant (Kurt Russell) terroristaszakértő tudomására jut, hogy a hírhedt Hassan (David Suchet) minden eddiginél halálosabb ideggázbombát helyezett el egy 747-es utasszállító gépen. A kormány két lehetőség közül választhat: hagyják leszállni a gépet Washingtonban, amivel kockára teszik a város lakóinak az életét, vagy megsemmisítik a gépet a levegőben, de ezzel halálra ítélnek 400 utast. Austin Travis ezredes (Steven Seagal) azonban új javaslattal áll elő. Feljuttatná négytagú csapatát a fedélzetre és ártalmatlanítanák a bombát. De csak ketten jutnak fel a gépre, ráadásul elveszítik az összeköttetést a külvilággal.

David Suchet ebben a filmben bebizonyítja, hogy nemcsak belga mesterdetektívnek kiváló, de rettegett terroristának is zseniálisan fenyegető és félelmetes. Minden David Suchet-rajongónak érdemes egyszer megnéznie még akkor is, ha nem kedveli az akciófilmeket, de a világ kedvenc Poirot-ja miatt mondhatni kötelező darab.

Elég csak az alábbi videót megnézni, és biztos ez lesz a vasárnap esti filmes programod:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás