promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kínos baki: magyar történelmet hamisító tárgyat szúrtak ki a Poirot-ban? Rajongói felháborodást okozott a tricolor zászlónk
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Magyar színekben díszelgő tárgyat szúrtak ki a Poirot-sorozat egyik epizódjában, ami kicsit máshogy ábrázolhatja hazánk 20. századi történelmét.

A David Suchet főszereplésével készült Poirot-sorozatnak elképesztő rajongótábora van Magyarországon. Sokan talán nem is tudják, de a Facebookon létezik egy igen népes, közel 13 ezer fős rajongói csoport, ahol a kackiás bajuszos, belga mesterdetektív kedvelői nap, mint nap üdvözlik egymást, és különféle dolgokról beszélgetnek, elmélkednek a sorozat bizonyos részein, rejtélyein.

Arra is többször volt már példa, hogy egy-egy rajongó valamilyen bakit szúrt ki egy-egy epizódban. Az egyik leghíresebb és legjobb epizód az Öt kismalac című rész. Nem csoda, hogy a magyar rajongók ezt tartják az egyik legkiemelkedőbb résznek, hiszen Hercule Poirot itt egy olyan ügyet göngyölít fel, amivel kapcsolatban már évekkel ezelőtt ítéletet hirdetett a bíróság, és felakasztottak egy nőt, akiről azt gondolták, hogy féltékenységből megölte a férjét.

A történet: 1925-ben Caroline Crale-t felakasztják férje meggyilkolása miatt. Az ismert festőművész, Amyas Crale csapodár, bohém, szoknyavadász férfi hírében állt, akinek utolsó kalandját már nem tudta elviselni a felesége. Leányuk, Lucy semmit sem tud a történtek valódi hátteréről, mivel őt szülei halála után azonnal Kanadába küldték, és ott nevelkedett. Tizenhárom év után az immár felnőtt, ifjú hölgy visszatér, hogy kiderítse az igazságot. Megtalált ugyanis egy levelet, amit édesanyja a halála előtti éjszaka írt neki. Ebben azt állítja, hogy ártatlan férje halálában. Lucy felkeresi Poirot mestert és megkéri, hogy tárja fel a múltat. Poirot nyomozni kezd, de úgy tűnik nem mindenki örül a régi ügy tisztázásának.

Ebben az Agatha Christie történetben Caroline húga, Angela gyerekkorában a jobb szemére megvakult, miután a nővére hozzá vágott egy nehéz tárgyat. Ez természetesen a filmes adaptációban is megjelenik, de az egyik jelenetben a színésznőnek mind a két szeme ép. Ez egy olyan apróság, amit sokan biztos nem is vesznek észre, de egy szemfüles rajongó kiszúrta, és meg is osztotta a csoportban.

Az ilyen bakik egyébként gyakran előfordulnak a nemzetközi filmgyártásban; mi több, rengeteg ilyen típusú bakival vannak tele a filmek, de miért érdekelne bárkit is egy hiányzó kontaktlencse, mikor teljesen magával ragad minket a történet és David Suchet okfejtése.

(Fotó: Facebook/screenshot)

Egy másik rajongó viszont egy olyan bakit - pontosabban egy olyan érdekességet vett észre az egyik részben, amiről sokan azt gondolják, hogy filmes hiba -, amiről valaki már azt is írta a közösségi médiában, hogy a sorozat ezzel meghamisította a magyar történelmet. De lássuk, valóban így van-e?

A szóban forgó tárgy a sorozat 2. évadának 2. epizódjában, A fátyolos hölgy-ben látható. Az egyik jelenetben ugyanis felbukkan egy magyar zászló is. Ez egyébként egyrészt megsimogatja a magyar rajongók lelkét, másrészt viszont az a gondolatunk támadhat, hogy ez egy komoly baki lehet. Ugyanis az alábbi képen úgy tűnhet, mintha a készítők tévedésből azzal a címerrel ellátott zászlót rakták volna ki, amit a Magyar Népköztársaság kemény 4 napig használt 1919. augusztus 2. és 1919. augusztus 6. között; vagyis azt a címert, amin nem volt rajta a Szent Korona.

Viszont ha jobban megnézzük a zászlót a képen, észrevehetjük, hogy éppen ott gyűrődik a piros színes része, ahol a korona is látszódik. Kinagyítottuk, amennyire csak tudtuk a képet, és bár csak bizonyos képszerketős mókolásokkal és sok-sok türelemmel, de a címer bal felső sarkánál kilóg a korona alsó csücske, vagyis az alkotók már azt a zászlót használták, ami 1919 augusztusa és 1946 közepe-végéig volt haszálatban.

Így viszont már stimmel a Poirot-idővonal is, vagyis ez nem tartozik a sorozat bakijai közé, a történelemhamisításhoz pedig főleg nem.

(Fotó: Facebook/screenshot)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás