promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Csontsovány, borostás öregúr lett a Poirot-filmek kackiás bajuszos detektívéből, 77 éves lesz már David Suchet
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A világ legjobb Poirot-ja nagyon megváltozott öregkorára, szinte rá sem ismerni David Suchet-re.

Számtalan feldolgozás készült már Agatha Christie legendás, belga mesterdetektívének nyomozásaiból, és számos kiváló színész bújt már Hercule Poirot bőrébe. A legismertebb adaptációt a London Weekend Television készítette az ITV-nek: az 1989 és 2013 között vetített népszerű filmsorozatban David Suchet alakította a kackiás bajuszos nyomozót, akit azóta is minden idők legjobb Poirot-jának tartanak nemcsak a briteknél, de Magyarországon is.

A híres sorozat első három évadában összesen 28 Poirot-novellát és két regényt vittek filmre, majd a későbbiekben még 34, egyenként 103 vagy 89 perces filmet készítettek az alkotók; ez alól kivétel volt az 1993-as évad, amiben 8 Agatha Christie novellából készült adaptációt láthattunk, amiknek játékideje egyenként 50 percesek voltak.

Sajnos nemrég olyan hír látott napvilágot, ami mélységesen felháborította a magyarországi rajongókat is. A mai világban tapasztalt kulturális forradalom a krimi koronázatlan királynőjét is elérte: a politikai korrektségre hivatkozva cenzúrázni fogják az írónő több művét is. Az átdolgozást végző Harper Collins kiadó szerkesztői számos párbeszédet változtattak meg vagy távolítottak el, továbbá korrigáltak sértő, etnikai hovatartozásra utaló részeket.

Csak néhány példa a sok közül: a Halál a Níluson-ban nem tetszett nekik a származásra utaló "keleti" szó, amit teljes mértékben kitöröltek a regényből, a "núbiai hajóst" pedig átírták egyszerűen "hajósra". De a regényekben sokszor előfordult a "bennszülött" kifejezés, ami most már "helyiekként" szerepel, míg az afroamerikaiak származására utaló szót (néger) abszolút eltüntették.

Idén 10 éve már, hogy a Poirot-sorozat véget ért, a mesterdetektívet zseniálisan alakító Sir David Suchet (2022-ben Vilmos herceg ütötte lovaggá a Windsor-palotában - a szerk.) pedig már 77. születésnapját fogja ünnepelni májusban.

Kevesen tudják róla, hogy 1989 előtt is szerepelt már másik Poirot-adaptációban, mégpedig a Tizenhárman vacsorára (1985) című filmben, amiben Peter Ustinov volt a belga nyomozó, míg Suchet Japp főfelügyelőt játszotta. Bár a színész élete legrosszabb szerepének tartotta, az őt megelőző Poirot megjegyezte neki a forgatáson, hogy jól állna neki Hercule Poirot szerepe is.

Az alábbi videóban meg is nézhetitek, hogyan játszotta a színéz Japp főfelügyelőt:

Bár David Suchet még mindig jó formában van, azért 76 éves korára csak meglátszanak rajta az öregedés nyomai: sovány, borostás öregúr lett belőle, de esze ágában sem lenne visszavonulni. Az elmúlt években több sorozatban is láthattuk - például Az Úr sötét anyagai-ban, a Városi legendák-ban, és a Ki vagy, Doki?-ban -, továbbá előkészítés alatt van a Dinner with Edward (magyarul Vacsora Edwarddal) című dráma-vígjáték, aminek ő lesz a főszereplője. Azt nem tudni, hogy mikor láthatják a rajongói ezt a filmet.

Így néz ki most mindannyiunk kedvenc Hercule Poirot-ja, a 77. születésnapjára készülő Sir David Suchet:

(Fotók: Profimedia)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás