promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Rejtélyes ősi objektumot találtak a Duna partján, készülj a megdöbbenésre
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Duna partján a régészek igazán nagyszerű dologra bukkantak, amely egy igazán fontos kérdésre ad választ.

Az köztudott, hogy a Duna volt itt Pannonia provinciában a Római Birodalom határvidéke, ezen túl a birodalom nem terjeszkedett, ma Magarországon is számtalan római lelet kerül elő folyamatosan a Duna homokjából, de a Duna egész hosszában találhatók szenzációs felfedezések, korábban az Al-Dunán például előkerültek az első állandő híd pillérei is, amelyet a rómaiak a folyamatos átkelés érdekében építettek.

Romániában, Bulgáriában és Szerbiában is számtalan ősi lelet került már elő a folyó partjáról, ezek közül sok pedig alaposan.

Egykor római táborok garmadája terült el a Duna mentén, és most a tudósok egy igazán borzongatóan fantasztikus felfedezést tettek, amely alapjában változtatja meg a gondolkodásunkat a rómaiak egy viselt dolgával kapcsolatban. Szvistok városa mellett Bulgáriában ugyanis ásatások zajlanak egy jól ismert római erőd mentén Novae híres volt a maga korában, egy nagyon fontos helyi erősség volt. Pompás légióskórházat és fürdőt is találtak a helyszínen, ezek pedig hatalmas értékkel bírnak a területen. A tábort amúgy valószínűleg az időszámításunk utáni első század közepén alapították.

Azért is fontos ez a tábor, mivel ez volt az első római légiónak a táborozási helye, amely állandóan a Római Birodalom dunai határánál állomásozott.

Ám most egy olyan tárgyra bukkantak, ami nagyon fontos dologban ad új fogódzkodókat. Egy nagyon ősi hűtőszekrényt találtak, amelyben a rómaiak hűthették le a borukat, ólomvízcsövet helyeztek el a rómaiak a földben és ezzel hűtötték a bort a szerkezet keretében.

(via The Archaelogist)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás