promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Közel 10 millióan látták a magyar mozikban, mégsem emlékszik rá senki - a film, ami még az Avatart is simán lenyomta
Borítókép:  IMDb
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyar film verte el a Star Wars és Marvel-filmeket.

Bár az utóbbi években történt némi pozitív változás, azért a moziprogramot alapvetően továbbra is az amerikai filmek dominálják, olyan mozibemutatókkal, mint a Barbie, az Oppenheimer, az Avatar, vagy az egyre sűrűbben érkező Marvel-filmek. Ez persze nem mindig volt így, főleg a rendszerváltás előtti években örvendtek óriási népszerűségnek a magyar filmek, amiknek a helyzetét persze ma már nem csak a konkurencia, hanem a megváltozott filmfogyasztási szokások (lásd a streaming szolgáltatók elterjedését vagy a filmes kalózkodást), és a teljesen átalakult, kiszélesedett szabadidős tevékenységek köre is nehezíti.

A tendencia nem magyar jelenség, a 30-as vagy a 40-es években világszerte több mozi üzemelt, mint manapság, aztán a televízió, majd az otthoni videólejátszók, számítógépek, játékkonzolok, és az internet megjelenésével fokozatosan zsugorodott a szórakoztatóipari tortából kiszelt részéből - miközben a szórakoztatóipar fénysebességgel növekszik. Az Elfújta a szelet például a mai napig többen nézték moziban 1939-ben, mint a Star Wars első részét 1977-ben, az Avatarra vagy a legsikeresebb Marvel-filmekre pedig fele annyian se váltottak jegyet, mint ezekre.

Így fordulhat elő az is, hogy amíg ma egy párszázezres mozibemutató relatív sikernek számít Magyarországon, addig 30-40 évvel ezelőtt nem voltak ritkák a milliós nézőszámok sem.

Az 1949-ben bemutatott Mágnás Miska például 9.877.357 nézőt csalogatott be a sötét termekbe!

Ez jóval több, mint amennyit a Star Wars (5,4 millió), a Volt egyszer egy vadnyugat (8,7 millió), az Avatar (1,2 millió) vagy a Harry Potter első része (1 millió) tudott produkálni. Az úri világot kifigurázó romantikus vígjáték ráadásul nem egyedüli verőlegény a gáton, számos további hazai filmklassziksra lehetünk büszkék, ha a nézőszámokban való versengésről van szó: az 50-es évekből kiemelkedik az Állami áruház (6,7 millió), a Fel a fejjel (6 millió) vagy a Liliomfi (6 millió), a későbbi évtizedekből a teljesség igénye nélkül említhetjük az Egri csillagokat és A kőszívű ember fiait (9-9 millió), a Macskafogót (1 millió), vagy A pogány madonnát és a Mephistot (1,5-1,5 millió). A rendszerváltás után összeomló majd lassacskán újraépülő film és mozihálózatban is akadnak büszkeségek, a Csinibaba, a Valami amerika, a Szabadság, szerelem és Miniszter félrelép egyaránt túllépte a félmilliós álomhatárt.

A magyar sikerfilmek bő 70 éves terméséből merítve az idei, immáron 6. Budapesti Klasszikus Film Maraton programjában többet is megtalálunk, érdemes böngészni, és kilátogatni a nem mindennapi eseményre, ami ingyenes, szabadtéri filmvetítésekkel is várja a nézőket - nem csak magyar filmekkel, a Szenti István téren látható lesz például a Grease és a Jézus Krisztus szupersztár is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás