promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Olyan rendkívüli magyar szál került elő a Columbo-sorozatból, hogy azonnal látni akarod majd
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Valószínűleg az alkotók is tudták, hogy Magyarországon az elkövetkező évtizedekben óriási kultusza lesz majd a szériának.

Peter Falk Columbo-karaktere a filmtörténelem egyik legkedveltebb szereplője, ikonikus alak, tele olyan mozdulatokkal, megszólalásokkal és szófordulatokkal, amelyekre örökké emlékezni fogunk. Az utolsó rész ugyan már két évtizede lement a tévében, ennek ellenére Magyarországon sincs olyan nap, hogy ne láthassunk legalább egy epizódot valamelyik csatorna műsorán. Peter Falknak még szobrot is avattak Budapesten, méghozzá a Falk Miksa utcában, a szobor elhelyezése így pedig egy játék része is, amelyet sokan tényleg komolyan vesznek. A fáma szerint ugyanis Peter Falk az egykori híres magyar újságíró, Falk Miksa leszármazottja. A sztori még manapság is nagyon sok helyen megjelenik a közösségi médiumokban, és bár ez nem igaz ez így pontosan, az igazság az, hogy Peter Falknak bizony lehetnek magyar felmenői,

hiszen a családjának egy része Közép-Európából származik.

A Columbo-sorozat kiötlői valószínűleg nem tudták (ám talán lehet, hogy sejtették), hogy a szériát hazánkban is ekkora kultusz fogja majd övezni. Mindenesetre a sorozat egyes epizódjaiban akadnak magyar vonatkozások, és magyar szálak is. Budapest nevét is többször említik, a Nagy Santini kapcsán is többször feljön Magyarország neve. Ám az egyik legérdekesebb magyar vonatkozást az egyik legrövidebb rész tartogatja.

A rész címe A döntő játszma, és a hetvenes évek legjobb epizódjai között szerepel, a részben egy Los Angeles-i futballcsapat is feltűnik, illetve Robert Culp is, aki számtalan Columbo-epizódban játszotta el a gyilkost. A Life TV-n például augusztus 29-én 16 órától, illetve szeptember elsején 21 órától láthatjuk A besegít a halál című epizódot, amelyben Culp az egyik legtemperamentumosabb gyilkost játssza.

De A döntő játszmában még Rákóczi, a híres magyar történelmi személyiség neve is elhangzik egy külföldi blog, a Medium szerint. Columbo, azaz Peter Falk még arról is beszél, hogy az egyik unokaöccsének magyar származású felesége van, így ő azonnal felimseri, ha valakinek magyra akcentusa van. Szóval mág a hetvenes évek elején is kedveskedtek a szériában a magyar rajongóknak.

De mit is mond? Tényleg Rákóczit? Íme a jelenet az eredeti, amerikai verzióban:

"Don’t be so Cincinnati" Scene. Valerie Harper Guest Star | Columbo

As Columbo pays a visit to the apartment of high-class call girl Eve Babcock (Valerie Harper) she welcomes him with well-rehearsed lines, noting his immediate discomfort and telling him not to be ‘so Cincinnati‘ ❤️ #ValerieHarper #NBC #tvshow #peterfalk #nostalgia #detective #columbo

Posted by Columbo on Tuesday, October 18, 2022
Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás