promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egész Anglia egy magyar hős nevétől hangos, százmilliók ismerik világszerte
Borítókép:  COLUMBIA TRI STAR./Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A legendába keveredhet némi izgalmas magyar szál is.

Rendkívüli dolog az, ha valamely külföldi hősről kiderül, hogy bizony lehetnek magyar gyökerei is, de legalább a legendának vannak magyar gyökerei. És még fokozottabb a figyelem, ha egy messze földön is híres hősről derül ki, hogy vannak magyar előzményei. Az Arthur király mondakörhöz szorosan kapcsolódó személy esetében ennek lehetnek valós alapjai, és erről többek között a Qubit is beszámolt. Lancelot, akit többek között olyan színészek vittek színre, mint Richard Gere (a Netflixen is elérhető Az első lovag című alkotásban), Arthur kurály egyik legismertebb lovagja volt,

nagyon sok történet örökíti meg a kalandjait a szigetországban, nevét pedig százmilliók ismerik világszerte.

Egy TikTok-videóban is kitérnek most erre, és akármennyire furán is hangzik a történet, bizony már korábban több helyen is lehetett olvasni erről a teóriáról. Stephen Pow kanadai történész ugyanis már 2017-ben is beszélt erről egy konferencián. A feltevés tehát az, hogy Lancelot személyét a magyar I. László királyról mintázhatták, aki 1077 és 1095 között uralkodott a Magyar Királyságban.

Lancelot kitűnik a kerekasztal lovagjai közül, hiszen eredetileg nem tartozott oda, mint kiderült Chrétien de Troyes 12. századi francia költő verses-prózai lovagregényeiben tűnt fel először.

De Troyesnél megjelenő első Lancelot-történet, amikor Ginevrát, Arthur feleségét elrabolják, és Lancelot menti meg, nagyban hasonlít László király leánymentésének történetéhez, ráadásul László latin neve, Ladislaus is hasonlít Lancelot nevére. Ráaádásul Lászlót Franciaországban Lancelotként is emlegették még korábban, tehát ez is egy érv lehet a híres párhuzamra. A 12. században a források szerint amúgy felerősödtek a magyar és francia kapcsolatok, így megeshet, hogy III. Béla hatalomszilárdító munkája is közbejátszhat abban, hogy feltehetőleg Lancelotot László királyról mintázták. Erről pedig korábban a Múlt-Kor is közölt egy hosszabb cikket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás