promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ausztriában egy magyar férfi lábai előtt hevernek turisták tízezrei, kevesen tudják még Magyarországról is, hogy Hadik András is szerepel a híres szoborcsoporton
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Aki járt már Bécsben, szinte biztos, hogy járt már itt, de valószínűleg nem is sejtette, hogy több magyar is szerepel ezen a szoborcsoporton.

Pár napja már a Netflixen is elérhető az év egyik legerdetibb magyar filmje, amely az egyik leghíresebb magyarnak állít emléket. Annak a férifnak, aki páratlan zsenialitása és bátorsága után kiérdemelte azt, hogy Mária Terézia birodalmának egyik legelismertebb alakja legyen. Ő hajtotta végre a világ egyik legismertebb csínytevését, amely hozzájárult ahhoz, hogy a történelem egy kicsit msáhogy alakuljon. A Hadik című film 2023-ban készült el, a főszerepekben pedig olyan szereplőket láthatunk, mint Trill Zsolt, Molnár Áron, Horváth Lili, Reviczky Gábor vagy éppen Szabó Győző.

A filmről amúgy korábban már írtunk kritikát, azt IDE kattintva nézhetitek meg.

A film előzetese:

Hadik András páratlan tehetségű huszár volt, akinek erényeit Mária Terézia is felismerte, 1774 és 1790 között ő volt a Habsburg Birodalom elsőszámú katonai vezetője. A családból később többen is fontos szerepet töltöttek be, unokája az 1848-as szabadságharcban, ükonukája pedig politikusként a dualista rendszer idejében. Hadik András nevéhez pedig a magyar történelem egyik legnagyobb csúcsteljesítmény kötődik, hiszen néhány ezer emberével elfoglalta a poroszok rettegettt fővárosát, Berlint. Hadik az embereivel éjjel haladt, nappal elbújtak, így nem tudták őket lenyomozni a poroszok, váratlanul értek Berlin alá, meglepték a fővárost, magát a porosz királyt és királynőt is. Végül óriási hadisarccal távoztak a város alól. Ennek a csodálatos teljesítménynek állít emléket a film is, amelyben tényleg rengeteg zseniális jelenet található.

Hadik Andrásnak amúgy lovasszobra van a budai várnegyedben is, amelyhez kötődik egy nagyon furcsa szokás is. Illetve Bécs egyik legforgalmasabb helyén, a Mária Terézia emlékművön is szerepel Hadik András. Ez az a tér, amely az osztrák főváros egyik legfelkapottabb pontja, ahol milliók fordulnak meg évente, és tízezrek heverednek le a fűbe, hogy pihenhessenek. A szobor amúgy a művészettörténeti ás a természettudományi múzeum előtt áll.

A huszonnégy alak közül öt magyar is van. Nádasdy V. Ferenc, Pray György, Samuel von Brukenthal és Hadik András.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás