promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Brutálisan sok forintot kapnak III. Károlyék, kiderült, honnan van a brit királyi család vagyona
Borítókép:  Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Miből származhat az uralkodói család mesés vagyona? A válasz egyáltalán nem olyan misztikus, mint elsőre gondolnánk.

A brit királyi család tagjai mindig is a figyelem középpontjában álltak. Nem csupán az őket körülvevő hatalom és tekintély miatt, hanem a hozzájuk társított gazdagság miatt is. A vagyon hátterében több forrás is megtalálható.

A koronavagyon

A koronavagyon, más néven „Crown Estate”, a királyi család egyik legfontosabb vagyonforrása. Ez az ingatlanok, földek és egyéb üzleti érdekeltségek portfólióját jelenti, amelyeket a monarchia birtokol, de nem magának. A koronavagyon a brit királyi család uralkodói státuszának eredményeként jött létre, és jelentős bevételt termel az államkincstár számára. A koronavagyonban számos ismert londoni ingatlan, például a Regent Street, valamint jelentős földterületek találhatók az Egyesült Királyság partvidékén.

A Szuverén Alap

A királyi család másik jelentős jövedelemforrása a Szuverén Alap, amely a brit adófizetők által finanszírozott támogatás formájában érkezik. Ez az összeg évente kerül kifizetésre a királyi családnak, és az uralkodó és más munkakörben lévő családtagok hivatali kötelezettségeihez kapcsolódó kiadások fedezésére szolgál. A Szuverén Alapot a Koronavagyon nyereségének egy részéből számítják ki.

A magánvagyon

A királyi családnak további vagyonforrása van a magánvagyont illetően, amely az egyéni tulajdonhoz és befektetésekhez kapcsolódik. Ezen befektetések közé tartoznak például ingatlanok, részvények és más pénzügyi eszközök. Ezek a vagyonok nem állnak közvetlenül a királyi család nevében, hanem egyéni tagok tulajdonában vannak.

A brit királyi család vagyonának pontos értéke mindig is vitatéma volt, és a pontos összeget nehéz meghatározni. A vagyon nagy része befektetésekben és ingatlanokban rejlik, amelyeknek értéke folyamatosan változik az idő múlásával. Ez a sokszínű és összetett vagyonstruktúra segíti a királyi családot abban, hogy fenntartsa hivatali tevékenységét és támogassa az Egyesült Királyságot. A vagyon azonban nem az uralkodó személyes tulajdona, hanem az intézményhez és a királyi hivatalhoz tartozik.

Legutóbb azt közölte a királyi család magánvagyona biztonságával megbízott hivatali személy a BBC számára, hogy: "Mint más szervezetek, a Királyi Háztartás sem maradt immunis a járványra és az inflációra, amelyek eredményeként a Szuverén Alap összege változatlan maradt. Az éves összeg továbbra is 86,3 millió font - vagyis közel 36,8 milliárd forint - amelynek jelentős részét a Buckingham-palota felújítására költik, ami már a hetedik éve tart. Ez az összeg nem változik az 2023-24-es évben.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás