promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Százezrek döbbentek le: magyarul beszélt élő adásban Moldova, egy kis európai ország miniszterelnöke
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ritkán hallani külfölditől ilyen tiszta és szép magyart.

Imádjuk, ha anyanyelvünkön szólalnak meg külföldiek, főleg akkor, ha egy nagyobb méltóság, akiről nem is gondolnánk, hogy bírja a magyart. De így vagyunk ezzel akkor is, ha világsztárok szólalnak meg az anyanyelvünkön, vagy éppen reppelnek, méghozzá egy elképesztően népszerű amerikai műsorban. Ám ez nem kuriózum, hiszen rengeteg magyar vagy magyar származású ember él külföldön, akik ezer szállal kötődnek még most is hazánkhoz. A legtöbbször pedig ez a nyelv ismeretében manifesztálódik.

Az utóbbi pár hét legnagyobb hollywoodi-magyar sztorija az volt, hogy a világ egyik leghíresebb sorozatának, a Breaking Bad-nek az egyik főszereplője, a szériában DEA-ügynököt alakító Dean Norris Magyarországon járt, hogy ellátogasson oda, ahonnan nagyapja kivándorolt még rég Amerikába. A sztár pedig agyon izgalmas kis képösszeállítással örvendeztette meg a rajongóit, hiszen rengeteg képet posztolt az utazásáról Magyarországon. Úgy is harangozta be, hogy Magyarországon, a nagyszüleim földjén. Végül Tiszadobra is eljutott, ahol megtalálta dédapja sírját is.

Sőt, még képek is videó is készült a nagypapa szülőhelyéről:

De ha jobban felkutatjuk a YouTube-ot igazán meglepő videókat is találhatunk magyar vonatkozásokkal, például egy 2014-es felvételt, amelyben Moldva miniszterelnöke nagyon szépen és folyékonyan beszél magyarul. Iurie Leancăról azt is megtudhatjuk, hogy a nyolcvanas években Magyarországon tanult, és itt tanulta meg a nyelvünket. A politikus amúgy 2013 és 2015 között volt Moldova miniszterelnöke.

És azt tudjátok, hogy Moldova fővárosát miért úgy látjátok a térképen fullosan magyarul írva, hogy Kisjenő?

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás