promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Van egy 639 ezer fős, magyar eredetű nagyváros több száz kilométerre Magyarországtól, amelyről még nem is hallottál? Ezen a történeten tuti, hogy meg fogsz lepődni
Borítókép:  Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A Google Maps-en érdekes nevet fedezhetsz fel Ukrajna és Románia között.

Ha elkezdjük böngészni magyar nevek után a Google Maps-et, jó messze Magyarországtól, akkor egy idő után egyszerűen szembejön majd velünk Moldova, amely egy kis ország Románia és Ukrajna között. Moldova lakossága 2 és fél milló fő, magyarul pedig sokszor Moldáviának is mondjuk az országot.

Moldova 1991. augusztus 27-én kiáltotta ki a függetlenségét a Szovjetuniótól, a fővárosa pedig Chișinău, amelyet sokszor oroszosan Kisinyovnak mondunk. A városnevet valószínűleg annak kapcsán hallhattátok sokszor, hogy a magyar labdarúgó-válogatott többször is játszott tétmecset ebben a városban.

Ha azonban a Google Maps-en nézitek Moldovát, akkor feltűnhet, hogy a fővárosnál Kisjenőt ír a gigacég szoftvere. Mintha csak egy kis dunántúli vagy alföldi falu neve lenne.

Mégis, hogy lett Chișinăuból Kisjenő?

A város első említése még a 15. századból való, egy román történész, Ștefan Ciobanu szerint a város eredeti neve magyar eredetű, ezt azzal is igazoltnak látja, hogy a város körül több régi magyar födrajzi név is található, illetve azzal is, hogy a romániai Arad megyében is található egy Kisjenő település, amelynek a román neve Chișineu hasonló a moldáv főváros nevéhez..

Azonban a feltevése vitatott, több tudós szerint ugyanis a moldáv város neve inkább "chișla nouă" (új forrás) vagy a kun "kešene" (temető) szóból eredhet. Utóbbiról Kiss Lajos ír a Földrajzi nevek etimológiai szótárában. A magyarázat bizonytalanságát azonban ő maga is jelzi.

A környék több magyar elnevezésének pedig történelmi okai vannak, hiszen korábban Hunyadi János a környéken erődrendszert építtetett ki, a helyi urak pedig rengeteg magyar katonát alkalmaztak zsoldosként.

A fenti bizonyítékok alapján azonban nem jelenthetjük ki 100 százalékosan, hiszen a tudósok körében is vita van róla, hogy a főváros neve magyar eredetű lenne.

Moldova fővárosát amúgy a legzöldebb európai városok között tartják számon, ha még nem jártatok itt, érdemes egy rövid videó keretében bejárni a különleges hely legfőbb látványosságait:

És azt tudtátok, hogy a Fekete-tenger partján van egy piciny falu, ahol majdnem mindenki magyarul beszél?

(Forrás: Wikipedia, Nyelv és Tudomány, Origo)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás