promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Amerikából óriási ajándék jött Magyarországra egy kis településre, ma is megnézhető - egyedülálló történetet mesél el
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Ez a kis ajándék elképesztő történetet mesél el Magyarországnak.

Magyarország számtalan híres személyiséget adott a világtörténelemnek, kis hazánkból nagyon sok, később óriási karriert befutó tudós vándorolt ki, akik közül sokan később Nobel-díjat is kaptak. A tudományos életen kívül is számtalan híresség magyar származású volt az elmúlt évszázadban külföldön a popkultúrában is, sokukról pedig kevesen tudják, hogy Magyarországról vándoroltak ki külföldre. Közülük is az egyik leghíresebb Cukor Adolf, aki később Adolph Zukorként emlegettek már az új világban, és ő volt Hollywood egyik megalapítója. Még a régi Magyarországon születetett, a kiegyezés után 1873-ban, méghozzá egy kis településen, Ricsén, amely ma Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyébe található.

Cukor Adolf a Paramount Pictures filmvállalat alapítója, 1976-ban halt meg Los Angelesben, de ezer szállal kötődött Magyarországhoz amerikai élete során is. 1891-ben hagyta el az országot, Amerikában pedig kezdetben kárpitosműhelyekben dolgozott. A vállalkozó szellem azonban hamar magával ragadta, nem sokkal később már szörmeruha-tervező, majd üzlettulajdonos. 30 éves korára jómódban élt, a filmkészítésben pedig már nagyon korán óriási lehetőséget látott.

1938-ra pedig már több mint 100 alkotás esetén jegyezték fel a nevét a tengerentúlon, 1949-ben tiszteletbeli Oscar-díjat vehetett át a munkásságáért.

Cukor Adolf 1927-ben döntött úgy, hogy artézi kutat létesít szülőfalujában, Ricsén. A kutat már 1928-ban használatba is vették, és egy gyönyörű szoborcsoport is készült hozzá, amelyet Gárdos Aladár készített el. A kutat ma is Juhász-kútnak hívják. A szoborcsoporton ma is olvasható Ricse leghíresebb szülöttjének a neve.

A Zemplén Televízió egy régebbi felvételén látható is a kút 2:25-nél, de a Köztérképen is láthattok fotókat az alkotásról:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás