promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Néhány középkori lovag kőkemény férfiasságával élesítette kardját, megdöbbentő felfedezést tettek a régészek
Borítókép:  Képünk illusztráció. Forrás: Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Maguk a régészek is meghökkentek azon, amit egy ásatáson találtak. Ezt a tárgyat mindenki egyből felismeri, csak az volt kérdéses, hogy mire használták.

A történelem iránt rajongók számára egy friss régészeti felfedezés híre mindig képes lehet bearanyozni a napjukat. Letűnt korok embereinek és kultúráinak életébe nyerhetünk bepillantást a feltárt leletek révén és bár sokszor ezek csak árnyalják a már eleve meglévő ismereteinket, néha kifejezetten megdöbbentő eredményt hoznak. Alighanem maguk a régészek is alaposan meglepődtek, akik egy rémesen furcsa és buja gondolatokat ébresztő kőre bukkantak egy Spanyolországi ásatás helyszínén. Azóta az tudományos egész világot bejárta a hír és nem véletlenül.

Az Arbore Arqueoloxía régészcsoport tagjai a Galícia területén található Ria de Vigo folyótorkolatában végeztek feltárásokat, ahol a középkorban egy erődített torony állt, melyet az Irmandiño-felkelés során romboltak le. Ebben az erőszaktól túlfűtött időszakban a társadalom szegényebb rétegeibe tartozó emberek fellázadtak az őket elnyomó nemesség ellen, a hosszas csatározások során pedig számos várat és egyéb épületet pusztítottak el. Május 19-én olyan tárgyra bukkantak ezen a történelmileg meghatározó helyszínen, ami sokakat megdöbbenthet: egy 15 centiméteres, kőből készült péniszre.

Darío Peña-Pascual, a feltárást végző régészek egyike így nyilatkozott:

"Ez egy érdekes tárgy, hiszen felettébb szokatlan a formája. Megtestesíti az erőszak, a fegyverek és a férfiasság szimbolikus összefüggését, amelyről tudjuk, hogy jelen volt a középkorban, és még napjainkban is fontos hatással van a kultúránkra".

A bizarr tárgy biztosan sokakban pajkos gondolatokat kelt, azonban a rendeltetése nagyon is gyakorlatias volt és ennek nem sok köze volt ahhoz a tevékenységhez, amire sokan tippelnének. A különös lelet valójában egy csiszolókő volt, melynek segítségével fegyvereiket, ebben az esetben kardjaikat élesítették a kor harcosai és lovagjai. Bár nem ritka, hogy a régészek csiszolóköveket találnak különböző középkori helyszíneken világszerte, ez a lelet fallosz formája miatt mégis kiemelkedik.

A csiszolókövek könnyen azonosíthatók, mivel minden esetben nyomokat őriznek magukon azokról az anyagokról és tárgyakról, amelyeket a segítségükkel igyekeztek megélezni. Ezzel együtt sok még a megválaszolatlan kérdés mind a furcsa tárggyal, mind pedig a lerombolt toronnyal kapcsolatban.

A középkorban ritkábbak voltak az ilyen és ehhez hasonló formájú tárgyak, azonban a régebbi korokban nagyon is elterjedt volt a fallikus szimbólumok használata. A középkorban egyébként egyáltalán nem társítottak hozzá vulgáris jelentést, sokkal inkább a "tisztelet tárgyának" tekintették és védőerőt tulajdonítottak neki például a gonosz ellen. Ekkoriban számos tárgyon feltűntek ehhez hasonló ábrázolások, például lámpákon, maszkokon, medálokon, sőt, még gyűrűkön is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás