promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyar szó tarolta le az egész világot, Amerikától Kínáig nincs ember, aki ne ismerné
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Nagyon érdekes a történet, izgalmas megmerítkezés lehet elolvasni is.​

A szavak kialakulása nagyon bonyolult folyamat, sokszor pedig az eredet is messze a történelem homályába vész. Az új szavak általában az emberek kommunikációs szükségleteiből és kreativitásából erednek. Nagyon sok módja van annak, hogy új szavak jöjjenek létre, az egyik az, hogy a nyelvek kölcsönöznek szavakat vagy kifejezéseket egy másik nyelvből, majd évtizedek vagy évszázadok során ez olyannyira beépül a nyelvbe, hogy már a szakértőknek is nagyon komoly gondot okoz, hogy megfejtsék, mégis honnan jöhetetet, és sokszor nagyon fura magyarázatok születnek.

Van például olyan elképzelés.

Az angol reggelik jellegzetes eleme a tojás mellett a szalonna, azaz a bacon, a békön, amely szót sokan a magyar Bakony hegység nevéből vezetik le vagy éppen vezetik vissza ide az angol szó eredetét. Ám valószínűbb azaz elképzelés, hogy a bacon és a Bakony kifejezés vezethető vissza egy közös ősre, a bükkfára, amely úgy is hangzik, hogy baccen. Nemzetközi összehasonlításban nézve azonban nagyon érdekes szavak válhatnak a nemzetköz színtéren ismertté és elismertté. Kevesen tudják például azt, hogy a kis magyar, Komárom-Esztergom vármegyei Kocs község nevéből terjed el a kocsi szó, illetve a "coach" kifejezés szerte a világon.

Ma is tízmilliók használják ezt a szót, de kevesen tudják még Magyarországon is azt, hogy bizony a szó magyar eredetű, és még történet is van hozzá. A szó a 15. században alakult ki tehát, és a bognárok által kocson készített szekerekhez vezethető vissza, vagyis a kocsi szekerekhez. Helyben is nagy hagyománya van ennek a dicső múltnak, hiszen minden évben megrendezik a kocsitoló versenyt is.

Még több érdekesség a kocsi kocsiról:

(Forrás: Szófejtő Blog, HVG)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás